Kolacje

Koszmar dietetyka, raj głodomora – deep dish pizza

Koszmar dietetyka, raj głodomora – deep dish pizza

Kiedy już myśleliśmy, że „zawsze z podwójny serem” jest dietetycznym samobójstwem, przypomnieliśmy sobie o deep dish pizza. Deep dish pizza to pizza pieczona w głębokiej blaszce – takiej w jakiej zwykle piecze się ciasto zebra czy inny placek. Wymyślili ją Amerykanie włoskiego pochodzenia. W latach […]

Kanapeczki z awokado i homarem

Kanapeczki z awokado i homarem

Homar, flagowy produkt Kanady, coraz częściej pojawia się na stołach w Ameryce Północnej, Azji oraz w Europie. Nadal jednak zbyt często postrzegany jest jako towar luksusowy, zarezerwowany na szczególne okazje. Może warto odczarować homara?  Przygotowaliśmy już przepis na najprostszy makaron z homarem – zobaczcie. Taki […]

Makaron z homarem – najprostszy

Makaron z homarem – najprostszy

Homar to jeden z tych składników, który nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy makaron, cytryna, pomidorki i chilli. To najprostszy sposób na danie z homarem.   Zanim zabierzemy się do przygotowania makaronu musimy poradzić sobie z samym homarem. W Polsce trudno o świeżego homara, ze względów […]

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną.  Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić […]

Portobello z pęczakiem, szynką i szpinakiem

Portobello z pęczakiem, szynką i szpinakiem

Portobello to piękna nazwa ogromnych pieczarek, które są stworzone do faszerowania i zapiekania. I właśnie w ten sposób je przygotowaliśmy. Pierwszy raz portobello widzieliśmy w jakimś programie kulinarnym kilka lat temu. Jakaś piękna pani grillowała je i podawała razem z pomidorami i papryką. Nie mogliśmy […]

Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami

Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami

Podlasie to niezwykłe miejsce – tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to wytrawny drożdżowy placek zwykle nadziany mięsem, rybami lub kapustą z grzybami. W naszym regionie kulebiak jest […]

Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera

Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera

Są takie książki z którymi nie mogę się rozstać – wertuję, podczytuję, oglądam, zaznaczam. Książki, które uczą, inspirują i smakują.  Kuchnia skandynawska przez dłuższy czas kojarzyła mi się ze szwedzkimi klopsikami, śledziami i czekoladą marabou w charakterystycznym żółtym opakowaniu. Potem pojechaliśmy do Sztokholmu i zjedliśmy […]

Świąteczna kolacja dla przyjaciół

Świąteczna kolacja dla przyjaciół

Wigilia kojarzy nam się z białym wykrochmalonym obrusem, siankiem i dwunastoma potrawami. Pierwszy dzień Świąt to czas „od stołu do stołu”. A drugiego Dnia Świąt można odpocząć.  Uwielbiamy tradycyjne świąteczne potrawy – śledzie, barszcz, rybę po grecku, dobrze zrobionego karpia, kutię i sałatkę jarzynową. Ta […]

Krem z buraków z twarogiem

Krem z buraków z twarogiem

Kiedy mi się tak strasznie nie chce nic robić wpadam na najlepsze pomysły dla leserów. Myślę wtedy, że na pewno można ugotować zupę na czymś innym niż wywar.  Zaczęło się od kilku niewinnych buraczków plątających się po koszyku z warzywami. Miały być upieczone i dodane […]

Policzki wołowe w przyprawach korzennych z kuskusem

Policzki wołowe w przyprawach korzennych z kuskusem

Policzki wołowe to niesamowite danie – wszystkim wydaje się, że jest takie skomplikowane, a tak naprawdę wszystko robi się samo.  Klasyczny przepis na policzki wołowe autorstwa Karola Okrasy możecie znaleźć TUTAJ. Dzisiaj jednak prezentujemy policzki w nieco innej odsłonie – cynamonowo, śliwkowo, anyżowej. To przepis […]


page.php