Wywiady

Warto pić wino, które się rozumie [Rozmowa #12]

Warto pić wino, które się rozumie [Rozmowa #12]

O tym, jakie wino kupić w prezencie, jakie wino pasuje do śledzia i jak zacząć swoją przygodę z winem rozmawiamy z Wojciechem Cyranem.  Czy Polacy potrafią pić wino? Uczymy się. Polska jest krajem piwnym i wódczanym, bo takie są tradycje w naszym regionie. Wino dopiero […]

Wszystko zaczyna się od dobrych zbiorów [Rozmowa #11]

Wszystko zaczyna się od dobrych zbiorów [Rozmowa #11]

O tłoczeniu oleju na zimno, cudownym leku na przeziębienie i dobrych ziarnach mówi Kamila Zubrycka-Sobolewska, założycielka firmy Olejowy Raj. Jak się tłoczy olej?  Na zimno – oznacza to, że temperatura całego procesu nigdy nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Ale dla każdego ziarna jest inaczej. Przy oleju […]

Chemia nie lubi chemii [Rozmowa #10]

Chemia nie lubi chemii [Rozmowa #10]

O diecie w chorobie nowotworowej, o produktach których trzeba unikać, o jedzeniu, które odżywia rozmawiamy z Ewą Ceborską-Scheiterbauer, dietetyczką i współautorką książki „Medycyna XXI wieku – żywienie w chorobach nowotworowych.” Czy jest jakaś dieta dzięki której nie zachorujemy na nowotwór? 70% to styl życia – […]

Ja nie pytam o smak, ale o wrażenia [Rozmowa #9]

Ja nie pytam o smak, ale o wrażenia [Rozmowa #9]

O pracy szefa kreatywnego, instagramie dla szefów kuchni i eksperytmentach w restauracyjnej kuchni rozmawiamy z Marcinem Przybyszem, szefem kreatywnym restauracji Belvedere i zwycięzcą 3. edycji Top Chef.  Crust and Dust: Co robi szef kreatywny? Marcin Przybysz: Kreuje. Jestem odpowiedzialny za menu a la carte i […]

5 pytań do Natalii Paździor – MasterChefa Junior

5 pytań do Natalii Paździor – MasterChefa Junior

O niezrównanych pierogach z serem, wymarzonym prezencie na Dzień Dziecka i babeczkach z proszku opowiada Natalka Paździor – pierwsza polska MasterChef Junior.      Crust and Dust: Co było pierwszą rzeczą, którą kiedykolwiek ugotowałaś? Natalia Paździor: Pierwszą rzeczą, którą kiedykolwiek zrobiłam była jajecznica. Coś bardziej […]

Smak powstaje w wyobraźni [Rozmowa #8]

Smak powstaje w wyobraźni [Rozmowa #8]

O tym, czym jest polska kuchnia, jak wymyśla się smaki i dlaczego fotografowanie jedzenia może zniszczyć zamierzony efekt, mówi Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w Hotelu Narvil. fot. Hotel Narvil  Crust and Dust: Czym jest dla Pana polska kuchnia? Witek Iwański: Polską kuchnię trudno […]


page.php