Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną. 

Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić nie tylko rytm dnia, ale także skład posiłków. W wywiadzie, który przeprowadziliśmy z Ewą Ceborską-Scheiterbauer, dietetyczką i współautorką książki „Medycyna XXI wieku – żywienie w chorobach nowotworowych” pada ważne zdanie – dietę należy dostosować do potrzeb konkretnej osoby (pełny wywiad przeczytacie TUTAJ). Tyle, że w tym wymagającym czasie chory może nie mieć zupełnie siły na dostosowywanie diety. Odpowiednia dieta może zmniejszać efekty uboczne choroby i jej leczenia, zwiększać tolerancję pacjenta na stosowaną terapię, wzmacniać układ  immunologiczny i ułatwiać walkę z  chorobą. Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna, dopasowana do zwiększonych potrzeb pacjenta, bardzo czesto wysokobiałkowa i jak najbardziej urozmaicona. Biorąc pod uwagę jak trudno czasem zmusić się do jedzenia, posiłki mogą się stać się koszmarem. Są jednak preparaty, które ułatwiają odżywianie w tym trudnym czasie.

Nutridrinki Protein to preparaty o małej objętości i dużej zawartości białka, co ważne jest dla pacjentów onkologicznych . Mówiąc prościej – dostarczają kalorii i składników odżywczych, dzięki czemu dania o małej objętości są odpowiednio zbilansowane. Ta mała objętość jest tutaj kluczowa – podczas chemioterapii czy radioterapii spożywanie dużych posiłków bywa nielada wyzwaniem. Preparat Nutridrink Protein można pić jak napój, a można go również dodawać do dań – takich jak focaccia. Trzeba pamiętać, że ich przyjmowanie trzeba zawsze skonsultować z lekarzem.
Przygotowując przepis z Nutridrink Protein chciałam pokazać, że w tym wymagającym czasie można przygotować coś, co kojarzy się z domem, ciepłem, a nawet wakacjami. Stąd pomysł na drożdżową foccacię z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, która może być słonym śniadaniem czy podwieczorek. Osoby, które próbowały focacci podczas NutriDnia (możecie o nim przeczytać TUTAJ) były zaskoczone jej wytrawnym smakiem i łatwością przygotowania. Dodatkowo, foccacię można mrozić, więc warto przygotować ją z podwójnej czy potrójnej porcji i wyciągać wtedy, kiedy przyjdzie ochota na śródziemnomorskie smaki. 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 20 minut
Składniki:
1 opakowanie Nutridrink Protein brzoskwinia-mango
10 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
200 g mąki orkiszowej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju z pomidorów
60 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju
30 g orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu
1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy zawartość buteleczki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
2. Do drożdży dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. 
4. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek grubości ok. 5 mm. Smarujemy go olejem z pomidorów. Układamy na nim pokrojone suszone pomidory i grubo posiekane orzechy. Posypujemy rozmarynem. 
5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, do zarumienienia. 
Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza. 
 

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php