Kolacje

Koldskål, czyli duński chłodnik na słodko

Koldskål, czyli duński chłodnik na słodko

Duńskie lato istnieje, chociaż pewnie wielu z Was w to powątpiewa. Istnieje i zaczyna się wtedy, kiedy można położyć się na trawie, zagrać w kubb w parku* i zjeść bezkarnie słodką kolację składającą się z chłodniku z ciastkami i truskawkami. Koldskål w dosłownym tłumaczeniu oznacza […]

Klopsiki rybne Lotty, czyli fiskefrikadeller

Klopsiki rybne Lotty, czyli fiskefrikadeller

Uwielbiamy książki Astrid Lindgren. Są radosne, beztroskie, a jednocześnie bardzo realistyczne. Właśnie z tej miłości do prawdziwej Szwecji zrodził się pomysł cyklu #smakiAstrid.  Przepis na klopsiki rybne zainspirowany jest książką Astrid Lindgren „Lotta z ulicy Awanturników” i dołącza do naszego cyklu #smakiAstrid. „Lotta” to niezwykła […]

Chicken Pot Pie

Chicken Pot Pie

Z czym kojarzy Wam się kuchnia amerykańska? Z hamburgerami, hot-dogami, muffinami, pancakesami  i brownies? A może z czymś jeszcze?Za każdym razem,  kiedy słyszę, że Amerykanie jedzą śmieci, strasznie się wkurzam. To prawda, mają mnóstwo barów szybkiej obsługi, w sklepowych zamrażarkach zamykają chyba wszystkie popularne potrawy […]

Placki z jagodami

Placki z jagodami

Masz straszną ochotę na jagodzianki hojnie wypełnione świeżymi jagodami, kupujesz jedną w cukierni i okazuje się, że zamiast jagód ma w środku zwyczajny dżem. Wtedy planujesz już ten moment, kiedy upieczesz własne bułeczki, ale znowu nie masz czasu. Mamy na to sposób. Plackodzianki to mariaż […]

Jagody z boczkiem, czyli nasz nowy sposób na letnią sałatkę

Jagody z boczkiem, czyli nasz nowy sposób na letnią sałatkę

Myślisz, że to kolejna nudna sałatka? Myślisz, że boczek z jagodami to jakaś pomyłka? Spróbuj! Widok świeżych jagód przywołuje słodkie wspomnienia – letnich placków brudzących paluchy, makaronu ze śmietaną, który miał najpiękniejszy kolor dzięki jagodom. Jagody to też zupa owocowa, która spektakularnie plami ubrania właśnie […]

Hummus z pieczoną brukselką i granatem

Hummus z pieczoną brukselką i granatem

Brukselka – dla jednych zmora, bo zabiedzona rozciapciana mała kapustka nie wnosiła do zupy nic prócz goryczy. Dla innych – wielka miłość. Dla mnie – nowe odkrycie. Nie będę oryginalna pisząc, że nie lubiłam brukselki. Owszem była piękna i fascynująca. Lubiłam obierać listek po listku […]

Sałatka z pieczonym burakiem w miodzie i twarogiem

Sałatka z pieczonym burakiem w miodzie i twarogiem

To jedna z naszych ulubionych sałatek do pracy. Łączy w sobie bardzo polskie smaki i jest niezwykle piękna. Czasem do pracy zabieramy to, co akurat mamy pod ręką. Są też tacy, którzy pudełka lunchowe traktują z ogromną uważnością i wieczorem długo przygotowują posiłek. Wieczorny rytuał […]

Hummus z pieczoną dynią, burakiem i pistacjami

Hummus z pieczoną dynią, burakiem i pistacjami

Nie ma lepszej pory roku na dynię niż listopad. Dynia to nie tylko witaminy, ale też zniewający kolor.  Tak potrzebny w jesienne dni pracy. Czy można zrobić hummus z dynią i burakiem w pół godziny? Widziałam to powątpiewające spojrzenie Adama, któremu zakomunikowałam co zamierzam zrobić […]

Ziemniaki w soli i matias, czyli najlepszy lunch do pracy

Ziemniaki w soli i matias, czyli najlepszy lunch do pracy

Lunch do pracy nie musi być kanapką i zwykłą sałatką. Lunch do pracy powinien mówić „to jest twój czas na odpoczynek. Należy Ci się.” Przyznamy szczerze – lunch w pracy zawsze wydawał nam się jakimś mitem. Czy można porządnym posiłkiem nazwać jedzenie czegoś pośpiesznie przy […]

Brunost, czyli jak pokochaliśmy brązowy ser

Brunost, czyli jak pokochaliśmy brązowy ser

Nasz przygoda z brunostem zaczęła się pewnego poranka w Oslo 2 lata temu. Na śniadanie dostaliśmy chleb, dżem truskawkowy i blok czegoś brązowego Nasz gospodarz krótko wyjaśnił, że robi nam mały test. Mieliśmy sprawdzić się jako potencjalni Norwegowie. Prostopadłościan w kolorze karmelowym stanął przed nami, […]


page.php