Zupa ramen – bez soli!

Wiele osób na słowo „sól” reaguje dość żywiołowo. Albo są w grupie, która bez soli nie wyobraża sobie życia i dosala wszystko albo próbują ograniczyć ilość spożywanej soli. Ponieważ większość z nas zupełnie bezwiednie przekracza zalecaną dzienną dawkę spożycia soli (czyli jedną łyżeczkę), chcemy pokazać jak można zupełnie świadomie odstawić solniczkę na półkę.
Po pierwsze, warto pozbyć się nawyku dosalania. Po drugie, przygotowując różne dania warto zastanowić się czy składniki użyte do ich przygotowania nie zawierają naturalnie występującej w nich soli. Suszone pomidory, ser feta, kapary są bardzo słone i z powodzeniem wystarczą, by nadać potrawom wyrazistego smaku. Jeśli szukacie przepisów na doskonałe dania bez soli, to polecamy galette ze śliwkami i serem pleśniowym oraz sałatkę z wędzoną makrelą i jeżynami.
Dzisiaj przepis na zupę ramen. Bez soli, oczywiście. Zupa ramen to japoński przysmak na bazie klarownego wywaru rybnego lub mięsnego, który często doprawia się sosem sojowym. Sos sojowy to naturalnie słony produkt, więc do zupy nie dodawaliśmy ani jednego kryształka soli. W każdym regionie Japonii ramen przygotowuje się nieco inaczej i serwuje z innymi dodatkami. Właśnie za to ją lubimy – ramen stwarza mnóstwo możliwości. Można do niej dodać szalotkę, albo posiekane tofu, albo odrobinę uduszonej dyni, albo pieczarki, albo chili, albo wszystko na raz. Najważniejszy jest przezroczysty, intensywny wywar. Lubimy ją najbardziej w chłodne jesienne wieczory, bo świetnie rozgrzewa.

Wpis powstał we współpracy z Cisowianką w ramach akcji „Gotujmy zdrowo – mniej soli„.  

Czas przygotowania: min. 2 godziny
Składniki:
2 udka z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka
2 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
6 grzybów shiitake 
2 szalotki (białe i zielone części)
1 papryka chili
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka ostrego sosu 
300 g makaronu ramen
Cebulę drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dno garnka wlewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i imbir. Smażymy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas, aż nabiorą brązowego koloru – ok. 20 minut. Do oddzielnego garnka wkładamy umyte udka i skrzydełka, grzyby shiitake, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, imbir i cebulę i gotujemy kolejne 1,5 godziny. Szalotkę siekamy drobno, chilli kroimy w cienkie plasterki. Po upływie 1,5 godziny rosół przecedzamy do drugiego garnka.  Z rosołu wyciągamy grzyby, które siekamy w plastry. Udka obieramy z mięsa. Do ugotowanego rosołu dodajemy: 2 szklanki wody, posiekane szalotki (części białe i zielone), paprykę chilli, sos sojowy, ostry sos i makaron ramen. Gotujemy 3 minuty i podajemy z tym, co lubimy najbardziej (my dodaliśmy jeszcze szczypiorku i odrobinę chili). 


Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php