Zapiekanka serowa z fasolką szparagową

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc korzystajmy z niej póki możemy. Tym razem fasolka wylądowała w zapiekance z serem korycińskim, którego świeżutki kawałek trafił do naszej kuchni. Już kiedyś wspominaliśmy, że uwielbiamy ser koryciński, nie tylko z sentymentu do naszych rodzinnych stron, ale przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak. A właściwie całą paletę smaków – bo producenci dodają do sera korycińskiego różne dodatki (nasz ulubiony to czarnuszka). Nawet naturalny ser bez żadnych dodatków (takiego użyliśmy w naszej prostej zapiekance) może mieć różny smak w zależności od tego, czy będzie dojrzały (i słony) czy świeży (wilgotniejszy i lekko słonawy).
Ser koryciński można zastąpić na przykład szwajcarem, choć oczywiście zapiekanka będzie miała wtedy zupełnie inny smak.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut


Składniki:
500 g świeżej fasolki szparagowej
200 g sera korycińskiego
3 łyżki sera pecorino romano (można pominąć)
4 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła

Fasolkę myjemy, obieramy i gotujemy około 10 minut (powinna być chrupiąca). Ugotowaną odcedzamy i obficie przelewamy zimną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do tarty smarujemy masłem. Ser kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do niego pecorino romano. Jajka, sól, pieprz i śmietankę rozkłócamy. W dużej misce lub garnku mieszamy wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Wylewamy ją na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia. Podajemy na przykład z sałatą z vinaigrettem (przepis na vinaigrette można znaleźć tutaj).

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



1 komentarz “Zapiekanka serowa z fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php