Pasta z tuńczyka, sałatka z tuńczyka, makaron z tuńczykiem – czy kiedykolwiek zastanawiałaś się skąd się bierze?

Pod zwyczajową nazwą „tuńczyk” kryje się wiele gatunków różnych tuńczyków. Na świecie istnieją 23 główne stada tuńczyków poławianych komercyjnie: 5 stad tuńczyka bonito, 4 żółtopłetwego, 4 błękitnopłetwego, 6 tuńczyka białego i 4 opastuna.
Ostatni raport International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) wykazał, że 65% stad tuńczyka jest na stabilnym poziomie, 17,5% jest przełowionych, a 17,5% na poziomie pośrednim.
W Polsce największy udział wśród produktów tuńczykowych stanowią produkty przetworzone (puszki), zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości. Z kolei w kategorii past kanapkowych pasty z tuńczykiem stanowią aż 34% wartości i 36% wolumenu wszystkich sprzedawanych past (wyniki na podstawie danych z Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia).
Na naszym rynku sprzedaż samych tylko puszek z tuńczykiem jest warta ponad 218 mln zł rocznie, co stanowi ponad 24% wszystkich sprzedawanych puszek rybnych (na podstawie danych sprzedażowych przekazanych przez agencję badawczą Nielsen).
Żeby móc cieszyć się smakiem tuńczyka przez wiele lat musimy łowić go w sposób odpowiedzialny. Może znacie już błękitny symbol MSC? Oznacza on, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów (nie tylko tuńczyki, ale też śledzie czy łososie). Połowy muszą być prowadzone w taki sposób, aby ich wpływ na inne gatunki i siedliska morskie w ramach ekosystemu był zminimalizowany i pozostawały one w dobrym stanie. Musi być zachowana struktura, produktywność, funkcja oraz różnorodność ekosystemu morskiego, w którym funkcjonuje dane rybołówstwo. Słowem: niebieski symbol MSC oznacza, że ryby zostały złowione w sposób odpowiedzialny. Pamiętaj o tym podczas następnych zakupów!