Wafle cioci Berg, czyli gofry

Książki Astrid Lindgren są pełne smakowitych kąsków. Jednym z nich są szwedzkie wafle, czyli nasze gofry.

Gofry w kształcie serc to rzecz bardzo szwedzka. Norweska zresztą też. Gofry podaje się z cukrem i dużą ilością truskawkowego dżemu. W wersji luksusowej obok ląduje też solidna porcja bitej śmietany. W urodzinowy poranek szwedzkie dzieci często jedzą gofry i popijają je gorącą czekoladą. Gofry można robić samodzielnie, ale można też kupować w piekarniach w których pieczone są na miejscu i układane w wysokie stosiki. Pachną wanilią, radością i beztroską.

Przepis na wafle cioci Berg zainspirowany jest książką Astrid Lindgren „Lotta z ulicy Awanturników” i dołącza do naszego cyklu #smakiAstrid. „Lotta” to niezwykła książka o małej pięcioletniej dziewczynce i jej rodzeństwie. Lotta jest urocza, nieco niesforna i bardzo dosłowna. Ciocia Berg jest jej sąsiadką, która czasem zaprasza dzieci na wafle. Ciocia Berg często cieszy się dwa razy – raz kiedy dzieci przychodzą, a drugi raz kiedy wychodzą.

Przepis na wafle to przepis ze starego szarego poplamionego ciastem brulionu mamy. Od początku do końca przygotowały go nasze dzieci uznając, że są w stanie to zrobić samodzielnie. Zdjęcia są też ich autorstwa.

Wafle cioci Berg, czyli gofry

4 kwietnia, 2020
: 20 min
: 40 min
: 60 min
: Średnie

By:

Składniki
  • 325g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 450 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka (odseparowane żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60g cukru
Wskazówki
  • Krok 1 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Krok 2 W oddzielnej misce mieszamy mleko, masło, żółtka i ekstrakt waniliowy.
  • Krok 3 W kolejnej misce ubijamy pianę z białek i cukru, aż będzie sztywna.
  • Krok 4 Mieszamy zawartość miski z mąką z zawartością miski z mlekiem.
  • Krok 5 Wyrabiamy jednolite ciasto (mikserem lub rózgą).
  • Krok 6 Dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
  • Krok 7 Gofrownicę smarujemy olejem i smażymy gofry do zezłocenia.
  • Krok 8 Studzimy je na kratce. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym lub bitą śmietaną.

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php