Książki Astrid Lindgren są pełne smakowitych kąsków. Jednym z nich są szwedzkie wafle, czyli nasze gofry.

Gofry w kształcie serc to rzecz bardzo szwedzka. Norweska zresztą też. Gofry podaje się z cukrem i dużą ilością truskawkowego dżemu. W wersji luksusowej obok ląduje też solidna porcja bitej śmietany. W urodzinowy poranek szwedzkie dzieci często jedzą gofry i popijają je gorącą czekoladą. Gofry można robić samodzielnie, ale można też kupować w piekarniach w których pieczone są na miejscu i układane w wysokie stosiki. Pachną wanilią, radością i beztroską.
Przepis na wafle cioci Berg zainspirowany jest książką Astrid Lindgren „Lotta z ulicy Awanturników” i dołącza do naszego cyklu #smakiAstrid. „Lotta” to niezwykła książka o małej pięcioletniej dziewczynce i jej rodzeństwie. Lotta jest urocza, nieco niesforna i bardzo dosłowna. Ciocia Berg jest jej sąsiadką, która czasem zaprasza dzieci na wafle. Ciocia Berg często cieszy się dwa razy – raz kiedy dzieci przychodzą, a drugi raz kiedy wychodzą.
Przepis na wafle to przepis ze starego szarego poplamionego ciastem brulionu mamy. Od początku do końca przygotowały go nasze dzieci uznając, że są w stanie to zrobić samodzielnie. Zdjęcia są też ich autorstwa.

Wafle cioci Berg, czyli gofry
Składniki
- 325g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 450 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka (odseparowane żółtka i białka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60g cukru
Wskazówki
- Krok 1 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
- Krok 2 W oddzielnej misce mieszamy mleko, masło, żółtka i ekstrakt waniliowy.
- Krok 3 W kolejnej misce ubijamy pianę z białek i cukru, aż będzie sztywna.
- Krok 4 Mieszamy zawartość miski z mąką z zawartością miski z mlekiem.
- Krok 5 Wyrabiamy jednolite ciasto (mikserem lub rózgą).
- Krok 6 Dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
- Krok 7 Gofrownicę smarujemy olejem i smażymy gofry do zezłocenia.
- Krok 8 Studzimy je na kratce. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym lub bitą śmietaną.
