Tarta z mięsem rosołowym

Czy zdarzyło Wam się kiedyś robić rosół i zostać z dużą porcją ugotowanego mięsa? Co robiliście? My robiliśmy naleśniki, pierogi, cannelloni. Ostatnio jednak zaczęliśmy mielić to mięso razem z częścią rosołowych warzyw i zapiekać na pszenno-żytnim kruchym spodzie. Mięso rosołowe jest suche dlatego w trakcie mielenia trzeba do niego dodać trochę rosołu. Jest też wygotowane z części swojego smaku – ale tutaj pole do popisu mają przyprawy. Tarta jest naprawdę smaczna i efektowna – wszystko dzięki skorupce z jajek i zapieczonym w niej orzechom włoskim. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Składniki:
Kruchy spód
         3/4 szklanki mąki pszennej
         3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej
         1/2 kostki masła
         1 łyżeczka soli
         1 jajko
Nadzienie
         2 szklanki mięsa z rosołu zmielonego
         kilka łyżek rosołu
         2 ugotowane marchewki
         (ewentualnie ugotowane pietruszka i seler)
         2-3 łyżeczki majeranku
         łyżeczka gałki muszkatołowej
         sól 
         pieprz
Masa jajeczna
         1 jajko
         2 czubate łyżki mąki
         5 łyżek mleka
kilka orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylepiamy formę ciastem.
Mięso mielimy z marchewką dodając kilka-kilkanaście łyżek rosołu tak, żeby mięso było wilgotne (dodając rosół sprawdzajcie czy mięso się lepi pozostając wilgotne). Do formy wylepionej ciastem dodajemy mięso rozkładając je równomiernie na powierzchni ciasta. Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy mleko. Jeśli za rzadka-odrobinę mąki. 
Na mięso wylewamy masę jajeczną. Układamy na niej orzechy włoskie. Wkładamy do piekarnika na minimum pół godziny – tarta jest gotowa, kiedy masa jajeczna jest ścięta i zapieczona na jasnobrązowo. 
Po wyjęciu z piekarnika czekamy z podaniem tarty około 5 minut, ponieważ gorący spód bardzo łatwo się rozpada. Dobrze smakuje z suszonymi pomidorami albo oliwkami.

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php