Tapas z marmoladą pomidorową, bacalao i kaparami

Tapas to małe przekąski do wina. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „tapar”, które znaczy przykrywać. Przykrywano bowiem nimi butelkę wina i kieliszki po to, żeby do środka nie wpadł żaden nieproszony skrzydlaty gość. Zwykle przygotowujemy w domu absolutnie tradycyjne tapas – bagietka, chorizo, manchego, melon i jamon serrano, patatas bravas z ostrym sosem, tortillę smażoną na oliwie z oliwek, przygotowaną z surowych ziemniaków. Gdy chodzi o kuchnię Półwyspu Iberyjskiego nie chodzimy na skróty.


Specjalnie piszemy „Półwyspu Iberyjskiego”, bo poznaliśmy ten kraj i zrozumieliśmy, jak bardzo jest różnorodny. Haizea, nasza baskijska koleżanka, śmiertelnie obrażała się, kiedy ktoś próbował ją i jej tradycje zaszufladkować jako hiszpańskie. Podobnie zresztą, nasza katalońska przyjaciółka Carme. Zawsze podkreślała, że Katalonia jest absolutnie niezależną krainą. Pewnie dlatego dziewczyny bardzo się lubiły i na tapas nigdy nie mówiły „tapas”, a „pintxos” lub „pinchos”. Te tradycyjne podobno zawsze są serwowane z wykałaczką, ale Haizea twierdziła, że to jakieś iberyjskie uproszenia.
Bez uproszczeń chcemy Was namówić na coś nietypowego, łamiącego konwenanse łączenia smaków. Nasze tapas inspirowane są Barceloną i katalońską odwagą w łączeniu słodkiego ze słonym. Chcieliśmy uzyskać efekt tapas, które dają złudzenie pełnego posiłku – dzięki którym można poczuć coś deserowo-biszkoptowego, coś bajecznie słodkiego z ostro-kwaśnym „twistem” i coś wyraziście słonego. I jeszcze jędrny lekko kwaśny, trochę ostry kapar, jak wisienka na torcie. Po chwili zostaje po nim tylko szypułka.

Uzyskując smak słodki, inspirowaliśmy się crema catalana – deserem na bazie mleka, cytrusów i cynamonu. Dlatego upiekliśmy niezwykle cienki, delikatnie słodki, sprężysty biszkopt z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej pomarańczą. Posmarowaliśmy go marmoladą pomidorową z dodatkiem papryki z Murcii, cynamonu i cytryny. Na tym słodkim spodzie ułożyliśmy bacalao (czyli dorsza dojrzewającego w soli) i kapary. Tapa jest jak niebo i piekło – słodka i słona jednocześnie. Chcieliśmy zrobić coś, co by przypominało nam nasze pierwsze tapas w barcelońskim barze.
Kelner przyniósł nam wtedy słodki biszkopt z kremem krewetkowym i ogromną smażoną krewetą na górze. Na początku byliśmy zaskoczeni i myśleliśmy, że ktoś się pomylił i postanowił spód od deseru włożyć do przekąski. Potem przyszło oszołomienie tym połączeniem. Na koniec naszej uczty dostaliśmy adres najlepszej w Barcelonie piekarni wypiekającej tradycyjne katalońskie cienkie placki drożdżowe, które w Barcelonie zjada się z samego rana. Weszliśmy i zobaczyliśmy ogromne blachy coca z dużą ilością cukru i… skwarek. Tak, tak! Skamerlizowany cukier i skwarki występują tu razem i absolutnie nikogo to nie dziwi.

Nasze tapas przygotowaliśmy w ramach konkursu „Złoto Hiszpanii – kulinarna biżuteria” organizowanego przez sklep Złoto Hiszpanii. Jeśli szukacie świeżych owoców morza i ryb, prawdziwego bacalao i oryginalnych wędlin, warto tam zajrzeć.



Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy z oliwek z pomarańczą
150 g bacalao wymoczonego
10 łyżeczek marmolady pomidorowej z papryką z Murcii (przepis tutaj)
10 dużych kaparów

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem przez 5 minut, dodajemy oliwę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Wlewamy do prostokątnej blachy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż biszkopt się zezłoci. Wyciągamy i studzimy. 
Bacalao kroimy w grube plasterki.
Biszkopt przekrawamy na kwadraty o boku 4 cm. Każdy kawałek smarujemy marmoladą pomidorową na której układamy bacalao i kapara.


Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php