Szybkie ciasto bananowe

Przyszła sobota, a wraz z nią czas na sprzątanie. Tygodniowy przegląd lodówki zakończył się znalezieniem m.in. trzech nad wyraz dojrzałych bananów. Były idealnie czarne, miękkie i słodkie. Zupełnie nie lubimy takich jeść, ale idealnie nadają się do ciast. Z braku czasu na wymyślanie odkrywczego przepisu sięgnęliśmy do Joy of Baking. Przepis, który Wam przedstawiamy to zmodyfkowana wersja Low-Fat Banana Bread. Ciasto jest rewelacyjne  – wilgotne, delikatnie gliniaste i zapychające. W sam raz na kolację lub śniadanie, ze szklanką mleka oczywiście 🙂 Ponieważ ciasto przygotowujemy m.in. z mąki pełnoziarnistej i jogurtu ograniczając przy tym ilość tłuszczu, możemy śmiało powiedzieć, że jest to zdrowy deser. 

Czas przygotowania: 5 minut.
Czas pieczenia: 45-55 minut.
Składniki:
3 dojrzałe banany 
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyliśmy żytniej)
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany dusimy widelcem na papkę. Wszystkie sypkie składniki łączymy, dodajemy jajko, oliwę, jogurt i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę pod koniec dodając banany. Wsypujemy orzechy, mieszamy i wlewamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy po wyjęciu z ciasta jest suchy).

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



  • Witam,smakowite bardzo, tez pieke bananowe ciasto – z przepisu Delii Smith i make ( pszenna i ziarnista) daje w rownych proporcjach.
    Bardzo ciekawy blog, dzieki gazecie na niego sie natknelam i na pewno bede tu zagladac.
    Pozdrawiam
    Grazyna

  • ciacho wyszło miodzio 🙂 choć zmieniłam proporcję i pół szklanki mąki zwykłej i całą pełnoziarnistej pszennej wsypałam. No i jak dla mnie za mocno było czuć sodę chyba moje małe łyżeczki są za duże (ale to oczywiście nie przeszkodziło w zniknięciu całej keksówki migaczem). Aha zamiast orzechów dałam migdały bo włoskich nie lubię 🙂 dziękuję za przepis

  • Fajne ciacho – ja co prawda piekę mniej kaloryczne – zamiast oleju więcej jogurtu, nie daję cukru – bo banany są dla mnie wystarczająco słodkie. Uwielbiam bananowca za słodycz i to że jest taki mokry cały czas. Wersja świąteczna "na bogato" zostaje przeze mnie przełożona serkiem president waniliowym – w formie tortu i jakieś owocki na wierzch…mmmm…aż się rozmarzyłam
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php