Na pewno milion razy słyszeliście słowo fika. Tak jak Dania wyeksportowała koncept hygge, tak Szwecja spopularyzowała fikę – krótką przerwę na kawę i coś słodkiego (zawsze w miłym towarzystwie).

Czym jest fika?
Fika to słowo, którego Szwedzi nie chcą tłumaczyć. To taki moment dnia w którym możesz odpocząć, spędzić czas z kimś miłym, napić się kawy i zjeść coś małego. Fika nie musi być zamknięta w czterech ścianach domu. Można zrobić sobie fikę w pracy, w kawiarni po pracy, a nawet na plaży czy w lesie.
7 rodzajów ciasteczek
Idealny słodki talerz czy słodki stół powinien zawierać siedem rodzajów ciasteczek. Nie jest to w Szwecji niczym nowym. Tradycja ta sięga XIX wieku – zapraszając gości gospodarze winni byli postawić na stół paterę z siedmioma rodzajami ciasteczek. Niestety dla gospodyni, takie przysmaki jak tort księżniczki czy bułeczki się nie liczyły. Oczywiście, są pewne reguły dotyczące tego, jakie ciasteczka muszą znaleźć się na talerzu. Można je znaleźć w kultowej książce Sju sorters kakor. Jest to cukiernicza biblia z połowy XX wieku w której można znaleźć receptury na różne ciasteczka i bułeczki, m.in. na te właśnie szachownice, które są kultowymi ciasteczkami na fikę.
Jeśli chcecie sobie wyobrazić jak wygląda fika idealna to sięgnijcie do Pippi Pończoszanki. Pippi przychodzi na kawę do rodziców Tommy’ego i Anniki, a stół ugina się od słodkich pyszności. Zresztą, ta scena jest często nadrukowywana na szklankach czy talerzykach z moją ulubioną bohaterką.
Jak zabrać się do przygotowania ciasteczek?
Ciasteczka szachownice są bardzo proste w wykonaniu. To dlatego, że mało różnią się od zwykłych ciasteczek maślanych. Jedyna różnica polega na tym, że zamiast białego ciasta przygotowujemy jego dwie wersje. Poza tym, są bardzo podobne. Samo formowanie ciastek jest dziecinnie proste o czym świadczą dziecięce ręce na zdjęciu.
Szwedzkie ciastka szachownice - schackrutor
Składniki
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
Wskazówki
- Krok 1 Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Krok 2 Ciasto dzielimy na dwie równe części.
- Krok 3 Do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy, żeby ciasto było jednolicie brązowe.
- Krok 4 Obie porcje ciasta dzielimy na dwie części tak, by mieć dwie części białe i dwie brązowe.
- Krok 5 Formujemy z nich rulony o średnicy około 1,5 cm.
- Krok 6 Na papierze do pieczenia kładziemy biały rulon obok czarnego . Na biały rulon kładziemy czarne ciasto, a na czarny rulon białe.
- Krok 7 Delikatnie ściskamy wszystkie warstwy, zawijamy w folię lub papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Krok 8 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Krok 9 Wyciągamy z lodówki rulony, kroimy na porcje grubości 4 mm i układamy na blaszce zostawiając małe odstępy.
- Krok 10 Pieczemy do zazłocenia około 8-10 minut.