Szparagi w cytrynowym vinaigrette z orzechami

Dzisiejsze szparagi są idealną przystawką (np. do pieczonego mięsa), ale równie dobrze sprawdzają się jako eleganckie danie samo w sobie. Chrupiące szparagi skropione zostały vinaigrette z cytryną z wyczuwalną nutą musztardy Dijon. Prażone orzechy nadają dodatkowej chrupkości i idealnie podkreślają smak szparagów. Na koniec kontrastująca skórka cytrynowa. Bardzo polecamy!
Uwaga techniczna: ugotowane szparagi należy natychmiast włożyć do lodowatej wody i zatrzymać proces gotowania, aby nie zmiękły. Potem należy je bardzo dokładnie osuszyć. W przeciwnym razie nie będą chrupiące.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1/2 kg obranych i przyciętych zielonych szparagów
2 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
1 cytryna
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki oliwy z oliwek
garść orzechów włoskich

Szparagi myjemy i obieramy. Przygotowujemy dwa duże garnki (na tyle duże żeby szparagi swobodnie wypełniły ich dno). Jeden z nich napełniamy lodowatą wodą i kilkoma kostkami lodu. Drugi wypełniamy wodą tak, by można było w nim zanurzyć szparagi – i zagotowujemy tę wodę. Solimy tak, by miała delikatnie słony smak. Potem do wody dodajemy cukier, delikatnie wkładamy szparagi i gotujemy około 2 minut (mają nabrać jasnozielonego koloru).  
Ugotowane szparagi szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą i zostawiamy je tam na około 5 minut. W tym czasie drobno siekamy i prażymy na patelni orzechy (będą gotowe, kiedy poczujemy charakterystyczny aromat – trwa to około 2 minut).
Szparagi wyjmujemy z wody i bardzo dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. 
Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Do soku dodajemy miód, ocet winny, musztardę i łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą lub widelcem. Teraz bardzo wolnym strumieniem dolewamy resztę oliwy nie przestając ubijać do momentu w którym vinaigrette zgęstnieje i będzie jednolity. Szparagi skrapiamy sosem, posypujemy orzechami i skórką cytrynową.

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



4 komentarze “Szparagi w cytrynowym vinaigrette z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php