O tym, że jadalne prezenty to moja słabość wiadomo nie od dziś. W tym roku zainspirowana restauracją Water and Wine postanowiłam przygotować Rozkoszyk.

W Water&Wine nic nie może być zwyczajne. Kiedy na stole pojawił się drewniany koszyk na nici (taki z półeczkami na różnych poziomach, które się rozjeżdzają na dwie strony) nie miałam pojęcia czemu on służyć miałby. Okazało się, że jest to rozkoszyk – koszyk pełen rozkoszy. Były w nim cudowne pralinki – chlebowe, śliwki nałęczowskie, winne. Pralinki nie są moją mocną stroną i czasem źle znoszą loty. Dlatego w tym roku zrobiłam rozkoszne pudełka pełne ciasteczek.
Podam Wam przepisy na wszystkie – ciastka owsiane z suszoną wiśnią, czekoladą, skórką i migdałami; rogaliki rugelachy na serku philadelphia z orzechami włoskimi i wiśniami; maślane ciastka z tahini i pomarańczą; szybkie pierniczki. Upieczenie tych ciastek zajęło mi 3 godziny – są ich cztery rodzaje. Warto przygotować wcześniej masło, żeby było miękkie; papier do pieczenia i naprawdę robić jedną masę za drugą. Bez popijania winka, gadania przez głośno-mówiący i oglądania serialu. Poza tym, kiedy jedna porcja ciastek jest w piecu trzeba porcjować lub przygotować kolejną porcję. Taka solidna praca bardzo się opłaca, bo wszystko załatwiacie w jednym czasie. Jeśli chcecie do pracy włączyć dzieci to spokojnie zajmie Wam to cały dzień. Dlatego z ręką na sercu – nie radzę robić z dziećmi tak dużo. Za to miłośniczkom pieczenia naprawdę polecam taki maraton z piekarnikiem – to była moja najlepsza część urodzin.
Ważna jest też kolejność przygotowania ciastek: przygotowujemy masę na rugelachy, robimy ciastka owsiane, wałkujemy masę na rugelachy, przygotowujemy ciastka z tahini, robimy rugelachy, a na końcu pierniczki. Powodzenia!

Rugelachy z orzechami włoskim i wiśniami
Składniki
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 230 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka marmolady z róży lub morelowej
- 1 1/2 szklanki uprażonych migdałów
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 białko
- 1 łyżka mleka lub woda
Wskazówki
- Krok 1 Masło i serek miksujemy przez dwie minuty do uzyskania jednolitej masy.
- Krok 2 Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy maślano-serowej i mieszamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut.
- Krok 3 Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości dwóch kartek A4. Składamy ciasto na 3 części (tak jak list). Instrukcję filmową można znaleźć tutaj. Złożone ciasto znowu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę (lub nawet całą noc – jeśli rugelachy chcecie piec dopiero następnego dnia).
- Krok 4 Migdały (część migdałów można zastąpić orzechami włoskimi – próbowaliśmy i polecamy) mielimy w maszynce do orzechów lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do marmolady i mieszamy do połączenia składników.
- Krok 5 W małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem, a w kolejnej – rozkłócamy białko z mlekiem lub z wodą.
- Krok 6 Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i możemy zabrać się za formowanie rogalików.
- Krok 7 Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 25 cm.
- Krok 8 Powierzchnię smarujemy równomiernie 1/4 nadzienia (czyli marmoladą z orzechami), zostawiając ok. 1 cm marginesu na obwodzie koła. Posypujemy 1 łyżką cukru cynamonowego. Dzielimy koło na 16 wycinków (najpierw koło dzielimy na ćwiartki, potem na ósemki, a na końcu każdą z ósemek przecinamy na pół). Zwijamy rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
- Krok 9 Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.
- Krok 10 Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (bez termoobiegu), ok. 15 minut (z termoobiegiem).
- Krok 11 Gotowe rogaliki powinny być złoto-brązowe i mieć zapieczone spody. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika i suszymy na kratce. Sprawdzając czy są upieczone, nie sugerujcie się skarmelizowanym cukrem na papierze. Rogaliki muszą być upieczone od spodu.
- Krok 12 Z podanych proporcji wychodzą 64 małe rogaliki.

Ciastka owsiane z pomarańczami i migdałami
Składniki
- 1 szklanka posiekanych migdałów
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki kropelek z czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki kropelek z czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki suszonych wiśni
- 175 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki płatków owsianych
Wskazówki
- Krok 1 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Krok 2 Wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, sodę, sól, cynamon, mieszamy.
- Krok 3 W misce ubijamy masło z jajkiem i cukrem brązowym.
- Krok 4 Mieszamy, aż powstanie jednolita masa do której dodajemy ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i bakalie. Mieszamy.
- Krok 5 Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka (ja używałam gałkownicy do lodów, która najlepiej się tu sprawdza).
- Krok 6 Moczymy ręce w misce z wodą, z masy robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i ją rozpłaszczamy (jeśli nie mamy gałkownicy).
- Krok 7 Ciastka układamy na blasze zostawiając między nimi odstępy – urosną.
- Krok 8 Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż brzegi i spód będą brązowe.
- Krok 9 Wyjmujemy ciastka i delikatnie studzimy. Przekładamy na kratkę.
Ciasteczka z tahini
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła
- 3/4 szklanki tahini
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki skórki pomarańczowej, drobnej
- 1/4 szklanki sezamu
Wskazówki
- Krok 1 Mąkę mieszamy z proszkiem od pieczenia i solą.
- Krok 2 Masło, tahini, jajko, cukier, miód ubijamy mikserem przez 2 minuty.
- Krok 3 Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do powstania jednolitej masy.
- Krok 4 Do miseczki wsypujemy sezam.
- Krok 5 Gałkownicą do lodów lub łyżką formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Krok 6 Delikatnie je spłaszczamy i zanurzamy z jednej strony w sezamie.
- Krok 7 Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia – około 10 minut.
Szybkie pierniczki
Składniki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
Wskazówki
- Krok 1 Przyprawę, kakao, mąkę, proszek do pieczenia mieszamy.
- Krok 2 Cukier ubijamy z masłem przez 2 minuty, dodajemy jajka i mieszamy kolejną minutę.
- Krok 3 Dodajemy mąkę, miód. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
- Krok 4 Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wałkujemy ciasto.
- Krok 5 Wykrawamy. Pieczemy do zezłocenia – małe kółeczka piekły się zaledwie 7 minut.