Świąteczny koszyk ciastkowych rozkoszy

O tym, że jadalne prezenty to moja słabość wiadomo nie od dziś. W tym roku zainspirowana restauracją Water and Wine postanowiłam przygotować Rozkoszyk.

Water&Wine nic nie może być zwyczajne. Kiedy na stole pojawił się drewniany koszyk na nici (taki z półeczkami na różnych poziomach, które się rozjeżdzają na dwie strony) nie miałam pojęcia czemu on służyć miałby. Okazało się, że jest to rozkoszyk – koszyk pełen rozkoszy. Były w nim cudowne pralinki – chlebowe, śliwki nałęczowskie, winne. Pralinki nie są moją mocną stroną i czasem źle znoszą loty. Dlatego w tym roku zrobiłam rozkoszne pudełka pełne ciasteczek. 
Podam Wam przepisy na wszystkie – ciastka owsiane z suszoną wiśnią, czekoladą, skórką i migdałami; rogaliki rugelachy na serku philadelphia z orzechami włoskimi i wiśniami; maślane ciastka z tahini i pomarańczą; szybkie pierniczki. Upieczenie tych ciastek zajęło mi 3 godziny – są ich cztery rodzaje. Warto przygotować wcześniej masło, żeby było miękkie; papier do pieczenia i naprawdę robić jedną masę za drugą. Bez popijania winka, gadania przez głośno-mówiący i oglądania serialu. Poza tym, kiedy jedna porcja ciastek jest w piecu trzeba porcjować lub przygotować kolejną porcję. Taka solidna praca bardzo się opłaca, bo wszystko załatwiacie w jednym czasie. Jeśli chcecie do pracy włączyć dzieci to spokojnie zajmie Wam to cały dzień. Dlatego z ręką na sercu – nie radzę robić z dziećmi tak dużo. Za to miłośniczkom pieczenia naprawdę polecam taki maraton z piekarnikiem – to była moja najlepsza część urodzin. 
Ważna jest też kolejność przygotowania ciastek: przygotowujemy masę na rugelachy, robimy ciastka owsiane, wałkujemy masę na rugelachy, przygotowujemy ciastka z tahini, robimy rugelachy, a na końcu pierniczki. Powodzenia! 

Rugelachy z orzechami włoskim i wiśniami

2 grudnia, 2019
: 60 min
: 15 min
: 3 hr
: Łatwe

By:

Składniki
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka marmolady z róży lub morelowej
  • 1 1/2 szklanki uprażonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka lub woda
Wskazówki
  • Krok 1 Masło i serek miksujemy przez dwie minuty do uzyskania jednolitej masy.
  • Krok 2 Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy maślano-serowej i mieszamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut.
  • Krok 3 Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości dwóch kartek A4. Składamy ciasto na 3 części (tak jak list). Instrukcję filmową można znaleźć tutaj. Złożone ciasto znowu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę (lub nawet całą noc – jeśli rugelachy chcecie piec dopiero następnego dnia).
  • Krok 4 Migdały (część migdałów można zastąpić orzechami włoskimi – próbowaliśmy i polecamy) mielimy w maszynce do orzechów lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do marmolady i mieszamy do połączenia składników.
  • Krok 5 W małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem, a w kolejnej – rozkłócamy białko z mlekiem lub z wodą.
  • Krok 6 Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i możemy zabrać się za formowanie rogalików.
  • Krok 7 Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 25 cm.
  • Krok 8 Powierzchnię smarujemy równomiernie 1/4 nadzienia (czyli marmoladą z orzechami), zostawiając ok. 1 cm marginesu na obwodzie koła. Posypujemy 1 łyżką cukru cynamonowego. Dzielimy koło na 16 wycinków (najpierw koło dzielimy na ćwiartki, potem na ósemki, a na końcu każdą z ósemek przecinamy na pół). Zwijamy rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
  • Krok 9 Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.
  • Krok 10 Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (bez termoobiegu), ok. 15 minut (z termoobiegiem).
  • Krok 11 Gotowe rogaliki powinny być złoto-brązowe i mieć zapieczone spody. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika i suszymy na kratce. Sprawdzając czy są upieczone, nie sugerujcie się skarmelizowanym cukrem na papierze. Rogaliki muszą być upieczone od spodu.
  • Krok 12 Z podanych proporcji wychodzą 64 małe rogaliki. 


Ciastka owsiane z pomarańczami i migdałami

2 grudnia, 2019
: 20 min
: 15 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki kropelek z czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki kropelek z czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki suszonych wiśni
  • 175 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
Wskazówki
  • Krok 1 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • Krok 2 Wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, sodę, sól, cynamon, mieszamy.
  • Krok 3 W misce ubijamy masło z jajkiem i cukrem brązowym.
  • Krok 4 Mieszamy, aż powstanie jednolita masa do której dodajemy ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i bakalie. Mieszamy.
  • Krok 5 Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka (ja używałam gałkownicy do lodów, która najlepiej się tu sprawdza).
  • Krok 6 Moczymy ręce w misce z wodą, z masy robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i ją rozpłaszczamy (jeśli nie mamy gałkownicy).
  • Krok 7 Ciastka układamy na blasze zostawiając między nimi odstępy – urosną.
  • Krok 8 Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż brzegi i spód będą brązowe.
  • Krok 9 Wyjmujemy ciastka i delikatnie studzimy. Przekładamy na kratkę.

Ciasteczka z tahini

2 grudnia, 2019
: 20 min
: 10 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki tahini
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej, drobnej
  • 1/4 szklanki sezamu
Wskazówki
  • Krok 1 Mąkę mieszamy z proszkiem od pieczenia i solą.
  • Krok 2 Masło, tahini, jajko, cukier, miód ubijamy mikserem przez 2 minuty.
  • Krok 3 Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do powstania jednolitej masy.
  • Krok 4 Do miseczki wsypujemy sezam.
  • Krok 5 Gałkownicą do lodów lub łyżką formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Krok 6 Delikatnie je spłaszczamy i zanurzamy z jednej strony w sezamie.
  • Krok 7 Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia – około 10 minut.

Szybkie pierniczki

2 grudnia, 2019
: 20 min
: 10 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
Wskazówki
  • Krok 1 Przyprawę, kakao, mąkę, proszek do pieczenia mieszamy.
  • Krok 2 Cukier ubijamy z masłem przez 2 minuty, dodajemy jajka i mieszamy kolejną minutę.
  • Krok 3 Dodajemy mąkę, miód. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
  • Krok 4 Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wałkujemy ciasto.
  • Krok 5 Wykrawamy. Pieczemy do zezłocenia – małe kółeczka piekły się zaledwie 7 minut.
     
     

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php