Stir-fry z wieprzowiną

Stir-fry to dla nas synonim pełnowartościowego, szybkiego obiadu. Kilka składników, wysoka temperatura, trochę mieszania i już. Ostatnio takie dania to dla nas jedyna szansa, żeby zjeść coś normalnego w domu. Cierpimy na permanentny niedoczas. Myślenie o Świętach zostawiamy na później. Tylko to leżakujące w lodówce ciasto piernikowe przypomina nam, że to już tak niedługo…
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki dla 2 osób:
300 g sznycla z łopatki wieprzowej
1 ząbek czosnku
10 g korzenia imbiru
1 brokuł
20 ml sosu sojowego
10 ml oleju sezamowego
10 g sezamu
200 g makaronu wonton
4 łyżki oleju
1 szklanka wody
15 g mąki ziemniaczanej
Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i
cały czas mieszając prażymy je około 2 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk.
Brokuły myjemy, odkrawamy różyczki, a pędy
kroimy na małe kawałki. Do szklanki wlewamy wodę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i
dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy w plastry w szerokości 1 cm.
Imbir obieramy i siekamy. Czosnek siekamy. Do miski wkładamy mięso, imbir,
czosnek. Wlewamy sos sojowy i odstawiamy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem
na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju,
wrzucamy pędy brokułu i smażymy mieszając ok. 4 minut, dodajemy różyczki i
smażymy mieszając kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z patelni na talerz. Na tej
samej patelni rozgrzewamy drugą połowę oleju, wrzucamy zawartość miseczki z
mięsem i smażymy mieszając ok. 3 minut. Do mięsa dorzucamy brokuły, wlewamy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i mieszając smażymy jeszcze minutę. Na
patelnię wlewamy sos sojowy, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, przekładamy
na talerze i serwujemy posypane sezamem.


Powiązane posty

Sznycel z miodowo-musztardowymi jabłkami

Sznycel z miodowo-musztardowymi jabłkami

M. nigdy nie była przekonana do łączenia owoców i mięs. Oczywiście, lubi i ceni żurawinę, jarzębinę, ale pomarańcze czy jabłka jako dodatek do głównego mięsnego dania skutecznie ją odstraszały. A. nie miał takich uprzedzeń i przypominał cały czas M., że kaczka z jabłkami jest klasyką, […]

Szybki stir-fry dla niejadka

Szybki stir-fry dla niejadka

Za namową koleżanki M. zapisała się na bezpłatny internetowy kurs żywienia dzieci organizowany przez Uniwersytet Stanforda. Nie robiła tego z poczucia winy, że nasze dzieci jedzą źle, ale z ciekawości. Jak się okazało, kurs był bardzo inspirujący, a dzisiejszy szybki stir-fry jest jedną z prac […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php