Sernikowo-czekoladowe batoniki

Czekoladowy spód z herbatników i cytrynowa masa z mascarpone – brzmi wspaniale? To są najprostsze na świecie sernikowo-czekoladowe batoniki, które mają wiele wspólnego z sernikiem na zimno. W ogóle, można je spokojnie nazwać sernikiem na zimno na czekoladowym spodzie. Dzięki mascarpone deser jest niesamowicie delikatny i kremowy, ani trochę mdły – to zasługa soku z cytryny. Początkowo ciemny spód może wydawać się zbyt twardy, ale po 12 godzinach w lodówce mięknie nieco i idealnie komponuje się z białą warstwą. Informacja dla niecierpliwych: deser jest oczywiście gotowy już po 2 godzinach, ale warto poczekać. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: min. 2 godziny

Składniki:
100g gorzkiej czekolady 
20 g masła
1 opakowanie herbatników (Petit Beurre)
8 łyżek soku z cytryny
10 łyżek cukru
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
250 g mascarpone
Blaszkę na tartę wyściełamy folią spożywczą
tak, by jej krańce mocno wystawały poza formę. Herbatniki kruszymy i wsypujemy
do malaksera. Do garnuszka wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i masło,
garnuszek stawiamy na drugim garnku wypełnionym wrzącą wodą. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż
czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę wlewamy do malaksera i miksujemy z
herbatnikami do uzyskania jednolitej masy. Gotową masą wykładamy dno formy i
wyrównujemy ją wilgotnym nożem lub wilgotnymi dłońmi tak, by spód był możliwie
jak najrówniejszy. Wstawiamy do lodówki.
Od razu zaczynamy przygotowywać warstwę sernikowo-cytrynową. Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy go do
garnuszka, dodajemy cukier, śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z
ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy do jej całkowitego
rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut, by masa delikatnie ostygła (gdy
będziemy sprawdzać temperaturę palcem, nie powinna parzyć). Do delikatnie
ostudzonej masy dodajemy mascarpone i ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej
masy. Formę z czekoladowym spodem wyjmujemy z lodówki i wlewamy na jej powierzchnię gotową masę
cytrynową, wygładzamy nożem, wstawiamy do lodówki. Krajanka jest
gotowa po 2 godzinach, ale najlepiej smakuje po dwunastu, czyli – w praktyce – następnego dnia. Deser przechowujemy w lodówce.

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php