Scones z suszonymi wiśniami i płatkami owsianymi

Crust and Dust jest na krótkich wakacjach, stąd przerwa w publikowaniu przepisów. Siedzimy właśnie na rynku w Białymstoku, pijemy kawę – i z myślą o wszystkich pijących (lub pijających) kawę, publikujemy przepis na scones – gliniaste słodkie bułeczki do kawy. Kto nas regularnie czyta, ten pewnie zna scones z innych naszych przepisów. Tym razem pierwszoplanowymi dodatkami są płatki owsiane i suszone wiśnie. Wiśniowatość w najczystszej, skondensowanej postaci! I naprawdę opłaci się Wam poszukać tego dość rzadkiego składnika – smakują wyśmienicie!

 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 18-20 minut

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
1/3 szklanki białego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek zimnego masła
1 szklanka suszonych wiśni
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka wody

Masło siekamy na małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Blaszkę na
której będziemy piec scones wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól.
Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto palcami do momentu kiedy
grudki masła będą miały wielkość grochu. Dodajemy wiśnie i mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jedno jajko z maślanką. Wolno wlewamy składniki płynne do miski ze składnikami
sypkimi. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Z uzyskanej
masy formujemy walec, sklejamy jego końce, spłaszczamy
ręką tworząc koło. Teraz ciasto kroimy na 12 trójkątów (najpierw kroimy
je na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Jajko rozkłócamy z łyżką wody i smarujemy nim powierzchnię naszych surowych jeszcze bułeczek. Gotowe
scones przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 18-20 minut.
Po 15 minutach warto sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest już
upieczone. Upieczone scones wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli chcemy je przechować –
to trzeba je zawinąć szczelnie w folię spożywczą.

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php