Roladki z kurczaka z orzechami i żurawiną

Nasza propozycja na niedzielny obiad. Niedzielny – to znaczy elegancki, ale jednocześnie taki, który można szybko przygotować. Nie każdy musi lubić świętowanie niedzieli w kuchni… Roladki z piersi kurczaka (mogą być również z piersi indyka) można przygotowywać na wiele sposobów, bo drób to dość wdzięczny podkład dla różnych dodatków. Pomyśleliśmy, że skoro ciągle zima, to zawiniemy w środek zimowe dodatki: orzechy i żurawinę. Zresztą, żurawinę podaliśmy w dwóch odsłonach: trochę suszonej żurawiny do środka i klasyczna konfitura z żurawiny z jabłkami do podania. Do tego prosta sałata z suszoną żurawiną i niezawodnym miodowo-musztardowym winegretem (na którą też podajemy przepis) oraz podpiekane ziemniaki.
Podajemy proporcje składników dla dwóch osób. 

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
300 g ziemniaków
300 g piersi z kurczaka
40 g orzechów włoskich 
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka wykałaczek

sałata:

1 sałata rzymska
30 g rukoli (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
10 g musztardy
5 g miodu
50 g suszonej żurawiny
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni
Celsjusza. 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej
wodzie ok. 10 minut. W trakcie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy
roladki.
Orzechy drobno siekamy i mieszamy z masłem.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry (jeśli są za grube, możemy je jeszcze rozbić tłuczkiem), delikatnie
oprószamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy łyżką masła z posiekanymi
orzechami, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek i układamy na blaszce do pieczenia. Ziemniaki odcedzamy, układamy na blaszce obok roladek, delikatnie smarujemy masłem, możemy oprószyć ulubionymi ziołami (my używamy zwykle tymianku). Gotowe roladki układamy na blaszce obok ziemniaków, wkładamy do
piekarnika i pieczemy około 15 minut (do zrumienienia). 
W czasie, gdy roladki i ziemniaki pieką się w piekarniku, przygotowujemy
sałatkę. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, dodajemy rukolę i suszoną żurawinę.
W miseczce mieszamy musztardę, miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek.
Energicznie mieszamy widelcem aż do powstania gęstego sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Ziemniaki i roladki wyciągamy z
piekarnika. Gotowe danie serwujemy z sałatą.

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



2 komentarze “Roladki z kurczaka z orzechami i żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php