Rogaliki drożdżowe z różą
Składniki
- 100 g konfitury z owoców róży
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Wskazówki
- Krok 1 Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut
- Krok 2 Miękkie masło przecieramy z mąką, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i drożdże.
- Krok 3 Wyrabiamy 10 minut, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Nasze ciasto wymagało dodania garści mąki, bo po 10 minutach było nadal klejące. Jeśli dodamy dodatkową mąkę, to ciasto trzeba dokładnie wyrobić.
- Krok 4 Miskę w której będzie wyrastało ciasto smarujemy olejem.
- Krok 5 Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przewracamy tak, by leżało natłuszczoną stroną do góry, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Krok 6 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
- Krok 7 Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 20 cm. Dzielimy każdy placek na 8 trójkątnych wycinków (przecinamy na pół, na pół i jeszcze raz na pół).
- Krok 8 Na każdej szerszej części trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury i zawijamy rogalik zaczynając od szerszej części i nadając mu na koniec wygięty kształt.
- Krok 9 Rogaliki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi wolne przestrzenie (trochę rosną w pieczeniu). Uwaga: żeby rogalik się nie rozwijał w pieczeniu, czubek trójkąta który zwijamy powinien znaleźć się pod spodem tak, by dociskał go ciężar rogalika.
- Krok 10 Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Jeśli ktoś chce, by rogaliki ładnie błyszczały należy je przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką wody.
- Krok 11 Rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
rogaliki z różą są najcudniejsze.
Cudne…i z różą muszą smakowac obłędnie!
Robię dzisiaj jeszcze raz 🙂 To najlepszy przepis na rogaliki, jaki znalazłam.
bardzo się cieszymy 🙂 smacznego!!!