Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje go jedną ręką, a drugą zawzięcie miesza ciasto. Musi mieć przecież jednolitą konsystencję. Dlatego też wyciąganie miksera do zrobienia racuchów wydaje mi bezsensownym utrudnianiem sobie życia.
Wszyscy uwielbiamy gorące racuchy suto oprószone cukrem pudrem. Nie przeszkadza nam, że ten cukier szybko zamienia się w twardą skorupę. Pierwsze placki zawsze jemy bardzo gorące. Kolejnym pozwalamy nieco ostygnąć. I zdecydowanie najlepiej smakują placki jedzone rękami, bez widelczyków, nożyków, łyżeczek. W końcu oblizywanie słodkich paluchów to część rytuału.
Krok 1 Do rondelka lub miski wkładamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Krok 2 Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 3 Dodajemy mąkę, jajka i energicznie mieszamy składniki placków, aż otrzymamy jednolitą masę.
Krok 4 Gotową masę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Krok 5 Racuchy będą puszyste, jeśli damy im porządnie urosnąć. Dlatego przez te 30 minut nie zaglądajmy do miski niecierpliwie.
Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą.
Krok 6 Na patelnię wlewamy olej do wysokości ok. 1 cm (to ważne, żeby oleju było sporo). Porządnie go rozgrzewamy. Sprawdzić można to w prosty sposób: niewielką ilość ciasta wrzucamy na olej – jeśli od razu zaczyna skwierczeć, możemy rozpocząć smażenie.
Krok 7 Ogień pod patelnią zmniejszamy. Łyżkę moczymy w ciepłej wodzie, nabieramy nią ciasto na placki i wkładamy na patelnię. Moczenie łyżki sprawi, że ciasto łatwiej będzie od niej odchodziło i szybciej zapełnimy plackami całą patelnię.
Krok 8 Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Najlepiej jest smażyć placki na rozgrzanym oleju na małym ogniu – dzięki temu zezłocą się a jednocześnie dobrze usmażą w środku. Zbyt duży ogień sprawi, że placki szybko się zarumienią, ale pozostaną surowe w środku.
Krok 9 Usmażone placki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Chwilę czekamy i oprószamy cukrem. Przed smażeniem kolejnej porcji placków sprawdzamy czy nie ubyło nam oleju. W razie potrzeby, uzupełniamy olej, rozgrzewamy go i sprawdzamy, czy ma odpowiednią temperaturę.
Krok 10
Racuchy świetnie smakują też z powidłami, kremem czekoladowym, masłem orzechowym.
Co zrobić, żeby racuchy nie były tłuste?
Po pierwsze, racuchy trzeba wkładać na dobrze rozgrzany olej. Olej wlewamy na patelnię, dobrze go rozgrzewamy i sprawdzamy jego temperaturę.
Po drugie, racuchy smażymy na małym lub średnim ogniu i przewracamy tylko raz.
Po trzecie, po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]
Pralinki z kaszy jaglanej to nasza propozycja na zdrowy deser. Pomysł na użycie kaszy jaglanej w tej formie nie jest nasz – podsunęła go nam autorka bloga Smakoterapia. Nasze pralinki nie zawierają innego cukru niż ten zawarty w rodzynkach. Poza tym, są niezwykle proste – […]
Drożdże pewnie były niedobre. Nie ma innej opcji. Tzn. jest, ale zakładam, że raczej nie w tym przypadku – drożdże dotknięte palcem (w fazie mieszania i pierwszej fermentacji) umierają. Przetestowaliśmy to na dzieciach kilka razy. Za każdym razem, kiedy one mieszają cukier, drożdże i mleko(wodę), próbują wsadzić do środka palec i drożdże odmawiają współpracy. Ja bym robiła od początku, bo mogą nie pachnieć zbyt ładnie.
Może za gorące mleko albo za dużo mąki? To jedyny problem. Jeśli się da mniej mąki, a zaleje ją gorącym mlekiem, to powstaje ogrom glutenu, ciasto robi się twarde i łatwiej z niego robić pierogi niż placki. Jesli następnym razem robiąc racuchy zobaczysz bryłę, dodaj mleka. Dodawaj tyle, żeby miało konsystencję śmietany/gęstego jogurtu naturalnego. I już! Powodzenia!!
Pyszne racuchy,smak dzieciństwa. Właśnie zjadłam na drugie śniadanie z moim maluchem,a reszta będzie ma podwieczorek. Ja trochę zmodyfikowalam przepis i dałam minimalnie tłuszczu i wyszły pyszne
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.Zgadzam sięPrzeczytaj więcej
Polityka Prywatności i Cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Jakie one grubiutkie i rumiane! Muszą być przepyszne 🙂
Są grubiutkie właśnie dlatego, że miały w czym się smażyć. To prawda, były cudownie miękkie i słodkie.
pyszności:)
pyszne. Idealne na weekend. Pozdrowienia, Justyna!
Cudowne te placuszki! 🙂
A zdjęci świetne! *.*
dzięki :))
Absolutnie uuuuwielbiam:)
my teeeeeż!!!!!
uwielbiam racuchy, najbardziej z konfiturą wiśniową 🙂 mniam
Drożdżowych racuchów jeszcze nigdy nie robiłam, ale wyglądają tak apetycznie, że koniecznie wypróbuje przepis.
Ile ich wychodzi z tego przepisu?
dużo. Około 20-30 placków.
Ciasto nie urosło 🙁 wywalić czy smażyć?
Drożdże pewnie były niedobre. Nie ma innej opcji. Tzn. jest, ale zakładam, że raczej nie w tym przypadku – drożdże dotknięte palcem (w fazie mieszania i pierwszej fermentacji) umierają. Przetestowaliśmy to na dzieciach kilka razy. Za każdym razem, kiedy one mieszają cukier, drożdże i mleko(wodę), próbują wsadzić do środka palec i drożdże odmawiają współpracy. Ja bym robiła od początku, bo mogą nie pachnieć zbyt ładnie.
a mąka do rozczynu to nie?
nie, bez mąki
Pycha 🙂 Robiłem, polecam!
dziękujemy! Smacznego i przepis koniecznie trzeba powtórzyć!
placki bardzo dobre ja jeszcze dodałam pokrojone jabłka
z jabłkami są idealnie jesienne!
Ciasto musialam przytrzymac do wyrośnięcia troche dłużej i wyszlo mi bardzo rzadkie. Ale pierwsze juz usmazone i zjedzone. Pyszne sa.
No i smaze jak babcia. W garnku na bardzo głębokim tluszczu
Ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki temu racuchy są niesamowicie miękkie. Smacznego! :)) cieszę się, że smakują!
U nas dzisiaj były na kolację. …najpyszniejsze na świecie. ..puszyste,chrupiące. ..przepis w zeszycie już nie chcemy innego…
bardzo bardzo się cieszymy!!!!
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. No po prostu REWELACJA. !!!!!
cieszymy się ogromnie!
Zrobilam i uwazam ze sa po prostu GENIALNE!
Bardzo smaczne i proste racuchy!! Polecam przepis:-)
bardzo się cieszymy i zachęcamy do próbowania innych przepisów. Dobrego Nowego Roku!
Miło mi czytać takie poclebstwa – robię jutro … :):):)
Pozdrawiam i Życzę Wszelkiego Dobra w NOWYM ROKU !!!
Wspaniałego roku! 🙂 i smacznych racuchów!
A ja jak zwykle coś skopalam bo ciasto wyszło jak bryła.
Może za gorące mleko albo za dużo mąki? To jedyny problem. Jeśli się da mniej mąki, a zaleje ją gorącym mlekiem, to powstaje ogrom glutenu, ciasto robi się twarde i łatwiej z niego robić pierogi niż placki. Jesli następnym razem robiąc racuchy zobaczysz bryłę, dodaj mleka. Dodawaj tyle, żeby miało konsystencję śmietany/gęstego jogurtu naturalnego. I już! Powodzenia!!
czy mieszmy łyżką czy mikserem
mieszamy łyżką!
Przepyszne,mój ulubiony przepis ☺ Polecam wszystkim ��
bardzo się cieszymy <3
Pyszne racuchy,smak dzieciństwa. Właśnie zjadłam na drugie śniadanie z moim maluchem,a reszta będzie ma podwieczorek. Ja trochę zmodyfikowalam przepis i dałam minimalnie tłuszczu i wyszły pyszne
Wyszły pyszne, urosły duże i rumiane pomimo ze zamiast mleka dodałam słodkiej śmietanki i wody..
Smacznego! Bardzo się cieszymy :)) racuchy mają jednak moc! <3