Proste ciastka kakaowe

Oto przepis na proste ciasteczka kakaowe z chrupiącą, cukrową skorupką. Są takie wieczory, szczególnie zimą, kiedy zapach czekolady jest nam niezbędny do przeżycia. Zwykle sam zapach jednak nam nie wystarcza i musimy tę czekoladę jeszcze poczuć. Kiedy okazuje się, że pobliżu żadnej czekolady nie ma, zaczynamy rozglądać się za jakimś substytutem. Te ciastka to właśnie efekt wieczornego pragnienia czekolady i jej braku zarazem. Przerobiliśmy nieco przepis na snickerdoodles, o których pisaliśmy na blogu już jakiś czas temu. Nie ma czekolady, jest za to kakao i cynamon. Jest też cukier i masło. Wszystko, co powinno się jeść około 22 zgodnie z zasadami zdrowego żywienia… Smacznego! 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
posypka:
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180
stopni. Blaszkę na której będziemy piec ciastka wyściełamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 3 miski – dużą, średnią i małą. Do dużej miski wsypujemy cukier i masło. W średniej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia.  W małej miseczce przygotowujemy posypkę mieszając cukier z
kakao i cynamonem
Cukier z masłem miksujemy na średnich obrotach
przez 3 minuty. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy
zawartość miski ze składnikami sypkimi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
– w tym celu używamy miksera z końcówkami-hakami lub własnej ręki.
Porcje ciasta nabieramy łyżeczką, formujemy je
w kształt kulek, obtaczamy w cukrze z kakao i cynamonem. Kulki układamy na blaszce wyścielonej
papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Między ciasteczkami zostawiamy
miejsce, ponieważ rosną w pieczeniu. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 12-15 minut.
Ciastka wyjmujemy z piekarnika, kiedy ich spody są wyraźnie zapieczone. Po
wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je z blaszki na kratkę lub talerz do wystygnięcia. 

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php