Pasta z bobu (a la hummus)

Pierwszą pastę z bobu, którą jadłam zrobił Michał (o którego super pracy możecie poczytać tutaj). Była cudna i taka… mało bobowa. Bób lubię, ale są tacy, którzy go nie znoszą. I skoro właśnie oni pokochali ten bobowy hummus, to chyba dobrze o nim świadczy, nie? Jest taki ślicznie zielony, aromatyczny i absolutnie sycący, że nie sposób się mu oprzeć. Dodajmy jeszcze, że bób jest bardzo dobrym źródłem białka i witamin.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-10

Składniki:
400 g bobu
4 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki pestek słonecznika
sól
W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i próbujemy. Woda powinna mieć smak wody morskiej. Wrzucamy bób i gotujemy 3 minuty. Przygotowujemy drugi garnek, do którego wlewamy lodowatą wodę. Ugotowany bób odcedzamy i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut. Po tym czasie obieramy bób z łupinek.
Do misy blendera wkładamy obrany bób. Dodajemy wyciśniety ząbek czosnku, tahini, cayenne, oliwę z oliwek. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajmy wody. Do gotowego hummusu z bobu dodajemy natkę pietruszki i pestki słonecznika. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.


Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php