Pasta kanapkowa z pstrągiem wędzonym i chrzanem

W dzieciństwie jedliśmy pastę rybną, której smak po wielu próbach udało nam się odtworzyć. Pasta miała charakterystyczny różowo-łososiowy kolor, pachniała wędzoną rybą i margaryną. Trochę ją uszlachetniliśmy dodając masło i otrzymaliśmy pyszną pastę, którą nazywamy masłem rybnym. Potem próbowaliśmy pobawić się z wędzoną makrelą i też przerobić ją pastę. Trafiliśmy na genialny przepis Jamiego Olivera, który makrelę miesza z pietruszką i chrzanem. Rewelacja. 
Od niedawna zajadamy się wędzonym pstrągiem, którego mięso jest bardzo delikatne. Chcąc stworzyć pastę, wymieszaliśmy wędzonego pstrąga z chrzanem i serkiem typu philadephia. Nie dodawaliśmy soli, ponieważ wędzona ryba sama w sobie jest słona. Pasta jest genialna. Świetnie smakuje z bagietką, lubi towarzystwo pieczonych buraków i rukoli. Jest też dobrym sposobem na bezbolesne włączenie ryb do swojej diety. 

Wpis powstał we współpracy z Cisowianką w ramach akcji „Gotujmy zdrowo – mniej soli„.  

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
200 g wędzonego pstrąga
2 łyżki serka typu philadelphia
1 łyżka chrzanu

Pstrąga obieramy, pozbywamy się ości. Wkładamy do misy blendera. Dodajemy serek, chrzan i miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Podajemy z pieczonym burakiem, rukolą, sałatą. Świetnie smakuje oprószona posiekanym koperkiem.


Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



3 komentarze “Pasta kanapkowa z pstrągiem wędzonym i chrzanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php