Łosoś pieczony na warzywach – w 30 minut

Jesteśmy wielkimi miłośnikami szybkich i prostych dań. Po części pewnie wynika to z naszej wrodzonej niecierpliwości. Przede wszystkim jednak jest to efekt wiecznego zabiegania (a przynajmniej naszej percepcji upływającego czasu). Dlatego szukamy prostych rozwiązań. 
Łosoś z fasolką, pomidorkami i kukurydzą to pomysł na szybki obiad lub kolację dla tych, którzy cenią proste smaki. Cały sekret tego dania tkwi w świeżej rybie, której w żaden sposób nie „przykrywamy” nadmiarem skomplikowanych składników. Łososia nie soliliśmy – za to przed pieczeniem oprószyliśmy go pieprzem i obłożyliśmy świeżym tymiankiem. Tymianek i łosoś to świetna para – trochę nieoczywista, ale bardzo szczęśliwa. 
Przygotowanie warzyw i łososia zajmie 10 minut, kolejne 20 minut to praca piekarnika. Czy nie jest to danie idealne? 
Jak sprawdzić czy łosoś się upiekł?
Wbij w łososia widelec i sprawdź czy mięso bez problemów rozdziela się na kawałki. Nieupieczony łosoś jest delikatnie błyszczący i gąbczasty. 
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka – Gotujmy Zdrowo – Mniej Soli

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
400 g świeżego łososia (filet)
250 g zielonej fasolki
1 kolba kukurydzy
8 pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
3 gałązki tymianku
świeży pieprz (ok.1/2 łyżeczki)
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
2. Fasolkę myjemy i odkrawamy końcówki.
3.Kukurydzę myjemy i odkrajamy ziarna (najlepiej zrobić to nad miską stawiając kukurydzę w pozycji pionowej). 
4. Pomidorki myjemy.
5. Na dno blaszki wkładamy warzywa, skrapiamy je połową oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut.
6. Łososia myjemy. Z piekarnika wyciągamy blachę z warzywami, kładziemy na nich łososia (skórą do dołu). Na łososiu układamy tymianek, skrapiamy resztą oliwy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
7. Blachę wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 15 minut (aż łosoś się zetnie).

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php