Oleje roślinne – rodzaje, właściwości, zastosowanie

O olejach roślinnych mówi się coraz częściej w kontekście zbilansowanej diety. Są bogate w zdrowe tłuszcze, w tym gównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), których nasz organizm sam wytworzyć nie potrafi. Jak przechowywać oleje, które podgrzewać, które jeść? 



OLEJ LNIANY

Jest najbardziej znanym polskim olejem. Olej lniany tłoczony na zimno jest najbogatszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasów omega-6. Tylko olej tłoczony na zimno zawiera idealną proporcję tych kwasów. Dlaczego ważne jest, by był to olej tłoczony na zimno? Kwas α-linolenowy (omega-3) pod wypływem temperatury, światła i powietrza utlenia się. Dlatego tylko w oleju tłoczonym na zimno jest go sporo. 

WŁAŚCIWOŚCI:


– wspomaga trawienie i metabolizm
– działa osłonowo na układ pokarmowy
– pomaga mózgowi dobrze funkcjonować 
– łagodzi wahania cukru we krwi
– hamuje procesy miażdżycowe
JAK PRZECHOWYWAĆ?

Olej lniany warto kupować w jak najmniejszym opakowaniu i przechowywać w lodówce. Dzięki temu szybciej go zużyjemy i jest większe prawdopodobieństwo, że kwasy omega-3 się nie utlenią. Olej mętnieje, ale nie należy się tym przejmować – to naturalny proces sedymentacji. 
Olej należy spożyć w ciągu 3-4 tygodni. Gorzkawy posmak zdradza, że olej nie nadaje się do spożycia. Nie trzeba go jednak wylewać! Warto nim natłuszczać cienkie włosy, żeby je wzmocnić (wystarczy wetrzeć olej w suche włosy, zostawić na godzinę, a potem umyć głowę szamponem). Można go również wcierać w skórę dłoni i paznokci. 
JAK UŻYWAĆ?


Nie należy go podgrzewać, ale można wzbogacać nim ciepłe potrawy oraz używać jako dodatek do sałatek lub sosów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pyrów z gzikiem, śledzia, klasycznych ziemniaków. My dodajemy go do ugotowanych warzyw dla niemowlęcia.


OLEJ Z PESTEK DYNI 

Olej z pestek dyni ma głęboko zielony kolor i intensywny smak. Nie ma idealnego profilu tłuszczowego, tzn. zawiera więcej kwasów omega 6 i śladową ilość kwasów omega 3. Stosuje się go chętnie w medycynie naturalnej. 

WŁAŚCIWOŚCI:


Olej z pestek dyni jest tradycyjnym lekiem na pasożyty – wystarczy 1 łyżeczka dziennie, by zacząć walkę z tasiemcem, owsikami i glistami. Olej nie podrażnia ścianek żołądka i jelit, więc jest najbezpieczniejszym preparatem dla dzieci.  
Wspomaga też leczenie prostaty i chorób górnych dróg oddechowych. Polecany jest alergikom. 
JAK PRZECHOWYWAĆ?

Olej z pestek dyni przechowujemy w lodówce. Można go przechowywać w temperaturze do 20 stopni Celsjusza, ale im wyższa temperatura tym szybciej zjełczeje. 
JAK UŻYWAĆ?

Nie należy go mocno podgrzewać. Można wzbogacać nim ciepłe potrawy. Świetnie smakuje w sałatkach, na ziemniakach. Pyszny jest twarożek z dodatkiem oleju z pestek dyni.
Olej świetnie leczy bardzo suchą skórę, ale trzeba uważać na ubrania – barwi je i trudno się spiera. Można nim równiej olejować włosy (tak samo jak olejem lnianym). 

OLEJ Z OSTROPESTU 
Olej z ostropestu znany jest od dawna i chętnie wykorzystywany przez medycynę naturalną do wspomagania pracy wątroby i układu krwionośnego.
WŁAŚCIWOŚCI:

Olej z ostropestu zawiera sylimarynę, która jest przeciwutleniaczem regenerującym wątrobę. Sylimaryna oczyszcza wątrobę z toksyn, więc wspomaga leczenie przewlekłych chorób wątroby. Olej z ostropestu obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Badania wykazały, że olej zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i chorób układu moczowego. 
Olej z ostropestu używany jest również do nawilżania skóry u osób z AZS, rumieniem, zmianami ropnymi. 
JAK PRZECHOWYWAĆ?
Olej z ostropestu tłoczony na zimno przechowujemy w lodówce. 
JAK UŻYWAĆ?

Oleju nie powinno się podgrzewać. Można stosować go do sałatek. Osobom, które chcą oczyścić wątrobę zaleca się picie 1 łyżeczki oleju 3 razy dziennie przed posiłkiem. 
OLEJ RZEPAKOWY
Olej rzepakowy to jeden z najchętniej spożywanych olejów. W sklepach występuje głównie w postaci oleju rafinowanego. Ten rafinowany jest pozbawiony wielu substancji, które naturalnie występują w ziarnie, a które w procesie oczyszczania (rafinacji) zostają usunięte. Jest neutralny smakowo, nie utlenia się, ale nie zawiera witaminy A i E. 
WŁAŚCIWOŚCI:

Olej rzepakowy nierafinowany i tłoczony na zimno to źródło kwasów Omega 3 i witaminy E, którą popularnie nazywa się „witaminą młodości”. Olej rzepakowy tłoczony na zimno nadaje się do smażenia. Można go również dodawać do sałatek, zup, twarogu, śledzi. 
JAK PRZECHOWYWAĆ?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno najlepiej przechowywać w lodówce. 
JAK UŻYWAĆ?
Olej możemy podgrzewać, więc można na nim smażyć, można dodawać go do ciast. Można używać go tez do sałatek, zup, twarogu, śledzi. 
OLEJ SŁONECZNIKOWY
Złoty olej słonecznikowy rafinowany to jeden z ulubionych olejów Polaków na którym chętnie smażą wszystko, co się da. Zupełnie inaczej wygląda i smakuje olej słonecznikowy nierafinowany. Taki olej ma barwę ciemno zółtą, ma intensywny smak i zapach. Ma niezbyt korzystny profil kwasów tłuszczowych – więcej kwasów Omega 6 niż Omega 3. Dlatego warto spożywać go z umiarem. 
WŁAŚCIWOŚCI:

Olej słonecznikowy jest bogatym źródłem witaminy E. Ze względu na dużą zawartość kwasów Omega 6 jego nadmierne spożycie może spowodować zaostrzenie stanów zapalnych w organiźmie. 

JAK PRZECHOWYWAĆ?
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno najlepiej przechowywać w lodówce. 
JAK UŻYWAĆ?

Olej słonecznikowy ma bogaty smak, jednak trzeba używać go z umiarem. Najlepiej dodać go do sałatki lub skropić nim zupę krem – np. z dyni. 
OLEJ Z NASION KONOPII 

To nasze nowe odkrycie. Zielony olej o intensywnie orzechowym smaku jest świetnym dodatkiem do sałatek i zup. Ma dobry stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6, więc wykazuje właściwości lecznicze. 
WŁAŚCIWOŚCI:

Ze względu na dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z konopii jest dobrym uzupełnieniem diety. Zalecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem we krwi – olej z nasion konopii pomaga go obniżyć. Działa przeciwzapalnie.
JAK PRZECHOWYWAĆ?
Olej z nasion konopii tłoczony na zimno najlepiej przechowywać w lodówce. 
JAK UŻYWAĆ?

Nie należy go podgrzewać, ale można wzbogacać nim ciepłe potrawy oraz używać jako dodatek do sałatek lub sosów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek,  klasycznych ziemniaków, zup. Świetnie smakuje z pieczonymi burakami! 

OLEJ Z CZARNUSZKI

Prawdziwa enigma wśród olejów. Podobno właściwości oleju z czarnuszki nie przypominają tradycyjnych olejów tłoczonych na zimno. Olej z czarnuszki ma ciemnobrązową barwę i charakterystyczny smak. Olej jest ostry i delikatnie gorzki. 


WŁAŚCIWOŚCI:



Przyprawa ta znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie traktowano ją jako specyfik leczący wszystko poza śmiercią. Wspomaga walkę z wieloma schorzeniami skóry i infekcjami dróg oddechowych. 


JAK PRZECHOWYWAĆ?

Olej z czarnuszki na zimno najlepiej przechowywać w lodówce. 

JAK UŻYWAĆ?

Nigdy nie dodawaliśmy tego oleju do potrawy, ponieważ jest zbyt ostry i dominujący. Za to pijemy go regularnie, kiedy czujemy się przemęczeni lub kiedy mamy pierwsze objawy przeziębienia. Pijemy po 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Olej pomaga niektórym dzieciom z AZS – piją 1 łyżeczkę dziennie. 
Olej można stosować zewnętrznie – bardzo pomaga chorym na AZS. Ponieważ barwi ubrania, warto smarować nim skórę po kąpieli i zakładać „domowe” ubranie. 
OLEJ KOKOSOWY 
Wielkim szturmem zdobył półki w eko-sklepach, polecają go celebryci, jemy go, nacieramy się nim. W sklepach można kupić olej rafinowany, który nie pachnie i pięknie pachnący olej nierafinowany. Najważniejszym składnikiem oleju kokosowego jest kwas laurynowy, który wspomaga układ immunologiczny. Olej kokosowy świetnie nawilża, chociaż nie powinno się go stosować na twarz. 
JAK PRZECHOWYWAĆ?

Olej kokosowy przechowujemy w temperaturze pokojowej. Olej będzie zmieniał swoją konsystencję w zależności od temperatury otoczenia – rozpuszcza się już w 30 stopniach. 
JAK UŻYWAĆ?

Olej kokosowy ze względu na wysoką zawartość kwasów nasyconych powinien być spożywany z umiarem. Teoretycznie można na nim smażyć, ale trzeba uważać, bo jego temperatura dymienia jest dość niska – około 170 stopni Celsjusza. Niektórzy dodają go do kuloodpornej kawy (kawa, olej kokosowy, masło klarowane, mleko roślinne). Świetnie nadaje się do pięlęgnacji ciała – można użyć go do przygotowania domowego peelingu, balsamu do ust. Można nim nawilżać grube i gęste włosy. 

Powiązane posty

Co zjeść w Białymstoku

Co zjeść w Białymstoku

Białystok to miasto naszego dzieciństwa i darzymy je szczególnym sentymentem. To przecież stolica babki i kiszki ziemniaczanej, orzeźwiającej buzy z kaszy jaglanej. To miejsce w którym ser koryciński jadło się zanim stał się hipsterskim wszędobylskim serem naszpikowanym ziołami prowansalskimi czy suszonymi pomidorami dla podbicia ceny. […]

Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?

Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?

Amerykańskie strony internetowe i blogi to niesamowita kopalnia kulinarnych inspiracji. Mieszkając w USA zauważyliśmy, że ich podstawowe produkty spożywcze są nieco inne niż polskie. Po powrocie próbowaliśmy odtwarzać nasze ulubione smaki, ale nie było to takie proste. Nasze rodzime produkty spożywcze zachowują się nieco inaczej. […]



3 komentarze “Oleje roślinne – rodzaje, właściwości, zastosowanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php