Najlepsze cynamonówki – kanelsnurrer

Na blogu jest mnóstwo przepisów na cynamonówki, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.

Cynamonki, cynamonówki, ślimaki z cynamonem – idea jest dość prosta. Drożdżowe ciasto przekładamy cynamonowym farszem, zawijamy i pieczemy. Jednak przepisów na cynamówki jest bez liku i każdy jest nieco inny. Ten przepis na cynamonówki przywiozłam z Danii z warsztatów z Clausem Meyersem. To twórca Nomy, Manifestu Kuchni Nordyckiej, człowiek, który ma piekarnię, knajpy, produkuje octy, ma szkołę gotowania – człowiek instytucja. Warsztaty kosztowały całe 50 koron (czyli 30 złotych) i odbywały się w namiocie na placu ratuszowym w Odense. Ciasto drożdżowe nie potrzebuje marmurów, żeby zniewalać.

Największym wyzwaniem w przygotowaniu tych drożdżówek jest czas, a poza tym siła mięśni. Meyers uwielbia wyrastać ciasto drożdżowe częściowo w lodówce, a potem takie zimne i nieco twarde wałkować po to, by móc w nie wcisnąć jak najwięcej cynamonu. Wyrastanie w zimnym daje nam drożdżówkę o zwartej konsystencji z mnóstwem malutkich pęcherzyków powietrza. Bułki dobrze trzymają kształt i są uzależniające. Na szczęście, można je mrozić (w przeciwnym razie całą porcję można pożreć za jednym razem).

Cynamonówki czyli kanelsnurrer

5 kwietnia, 2020
: 45 min
: 20 min
: 3 hr
: Średnie

By:

Składniki
  • 500ml zimnego mleka
  • 50g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1kg mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 10g soli
  • 15g mielonego kardamonu
  • 150g zimnego masła
  • dodatkowo 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 20g mielonego cynamonu
Wskazówki
  • Krok 1 Mleko, drożdże i cukier mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
  • Krok 2 Dodajemy mąkę, sól, 1 jajko i kardamon. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ręki.
  • Krok 3 Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Jeśli robimy to w mikserze pozwólmy mu pracować 7 minut.
  • Krok 4 Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Krok 5 Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Ponownie zakrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Krok 6 W misce mieszamy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
  • Krok 7 Wyciągamy ciasto z lodówki. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 30cm x 60cm.
  • Krok 8 Dokładnie smarujemy go cynamonem z masłem i cukrem starając się tę miękką masę wetrzeć w ciasto drożdżowe.
  • Krok 9 Ciasto składamy na trzy części jak kopertę (najpierw górna połowa do środka, a potem dolną zakrywamy górę).
  • Krok 10 Ciasto wałkujemy ponownie tak, by otrzymać kwadrat o boku 30 cm.
  • Krok 11 Wykrawamy z niego paski o szerokości około 2,5 cm – powinniśmy ich otrzymać 12.
  • Krok 12 Paski zawijamy wokół palca wskazującego i kciuka tak, by powstało gniazdko.
  • Krok 13 Bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Krok 14 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  • Krok 15 Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy do zezłocenia około 13 minut.

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php