Na blogu jest mnóstwo przepisów na cynamonówki, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.

Cynamonki, cynamonówki, ślimaki z cynamonem – idea jest dość prosta. Drożdżowe ciasto przekładamy cynamonowym farszem, zawijamy i pieczemy. Jednak przepisów na cynamówki jest bez liku i każdy jest nieco inny. Ten przepis na cynamonówki przywiozłam z Danii z warsztatów z Clausem Meyersem. To twórca Nomy, Manifestu Kuchni Nordyckiej, człowiek, który ma piekarnię, knajpy, produkuje octy, ma szkołę gotowania – człowiek instytucja. Warsztaty kosztowały całe 50 koron (czyli 30 złotych) i odbywały się w namiocie na placu ratuszowym w Odense. Ciasto drożdżowe nie potrzebuje marmurów, żeby zniewalać.
Największym wyzwaniem w przygotowaniu tych drożdżówek jest czas, a poza tym siła mięśni. Meyers uwielbia wyrastać ciasto drożdżowe częściowo w lodówce, a potem takie zimne i nieco twarde wałkować po to, by móc w nie wcisnąć jak najwięcej cynamonu. Wyrastanie w zimnym daje nam drożdżówkę o zwartej konsystencji z mnóstwem malutkich pęcherzyków powietrza. Bułki dobrze trzymają kształt i są uzależniające. Na szczęście, można je mrozić (w przeciwnym razie całą porcję można pożreć za jednym razem).

Cynamonówki czyli kanelsnurrer
Składniki
- 500ml zimnego mleka
- 50g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1kg mąki pszennej
- 150g cukru
- 10g soli
- 15g mielonego kardamonu
- 150g zimnego masła
- dodatkowo 200g miękkiego masła
- 200g cukru
- 20g mielonego cynamonu
Wskazówki
- Krok 1 Mleko, drożdże i cukier mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
- Krok 2 Dodajemy mąkę, sól, 1 jajko i kardamon. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ręki.
- Krok 3 Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Jeśli robimy to w mikserze pozwólmy mu pracować 7 minut.
- Krok 4 Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
- Krok 5 Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Ponownie zakrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Krok 6 W misce mieszamy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
- Krok 7 Wyciągamy ciasto z lodówki. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 30cm x 60cm.
- Krok 8 Dokładnie smarujemy go cynamonem z masłem i cukrem starając się tę miękką masę wetrzeć w ciasto drożdżowe.
- Krok 9 Ciasto składamy na trzy części jak kopertę (najpierw górna połowa do środka, a potem dolną zakrywamy górę).
- Krok 10 Ciasto wałkujemy ponownie tak, by otrzymać kwadrat o boku 30 cm.
- Krok 11 Wykrawamy z niego paski o szerokości około 2,5 cm – powinniśmy ich otrzymać 12.
- Krok 12 Paski zawijamy wokół palca wskazującego i kciuka tak, by powstało gniazdko.
- Krok 13 Bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Krok 14 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
- Krok 15 Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy do zezłocenia około 13 minut.
