Masło rybne (czyli pasta makrelowa)

Pamiętacie z dzieciństwa masło rybne? Pomarańczowe, stało w
charakterystycznych drewnianych skrzynkach wyłożonych pergaminem, który z czasem pokrywał się tłustymi plamami? Przypomniało nam się ostatnio i pomaszerowaliśmy do
sklepu, żeby kupić coś podobnego. Niestety, pasta rybna na jaką natrafiliśmy zawierała… 55% wędzonej makreli, koncentrat pomidorowy, utwardzany tłuszcz roślinny, sól, cukier, gumę guar, skrobię kukurydzianą, wzmacniacze smaku i aromat dymu wędzarniczego, bo te 55% wędzonej makreli najwyraźniej nie wystarczyło żeby zapewnić wędzony posmak. Zrezygnowaliśmy z tej mikstury. Choć – kto wie – może taką samą jedliśmy w dzieciństwie?
Zrobiliśmy to po swojemu. Nasze masło rybne składa się z trzech składników: wędzonej makreli, masła i koncentratu pomidorowego. Okazało się, że żadnej soli ani – tym bardziej – aromatu dymu wędzarniczego nie trzeba było dodawać. Pięć minut pracy, świeżutka kajzerka i śniadanie gotowe.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
25 dkg wędzonej makreli
3 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Makrelę
obieramy upewniając się, że nie została żadna ość. Do misy blendera
wrzucamy makrelę, masło, dodajemy koncentrat. Blendujemy do uzyskania
jednolitej masy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

Jak zrobić idealne hamburgery z grilla?

To nieprawda, że prawdziwe hamburgery można zjeść tylko w USA. To nieprawda, że najbardziej zbliżone do tych prawdziwych serwują w McDonald’s i w Burger Kingu (jeśli już poszukiwać porządnych hamburgerów w sieciówkach, to tym z T.G.I. Friday’s jest najbliżej do ideału…) Nieprawda, że grillować można […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php