Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

Babeczki z kremem waniliowym i owocami to najpiękniejszy deser świata. Poza bezkonkurencyjnym sernikiem z oreo, oczywiście

Kruche babeczki to zwykle moc pracy, której nie warto żałować. Cudownie maślane, kruche ciasto, które dobrze trzyma krem z prawdziwą wanilią. Owoce, którymi można je ozdabiać w dowolnej konfiguracji. I dowolność w rozmiarze – możemy zrobić jedną dużą tartę lub 6 babeczek o średnicy 6 cm. 
Polecamy zrobić babeczki z podwójnej porcji. Dlaczego? Dlatego, że upieczone spody można spokojnie zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie. Krem również możemy przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na 48 godzin. Generalnie, to jest nasza strategia. Najpierw robimy krem. Następnego dnia robimy ciasto i pieczemy spody. Nadziewamy i zostawiamy w lodówce. Dzięki temu przygotowanie tych małych cudeniek nie wydaje się takie obciążające. 
Przepis na spód i krem otrzymaliśmy od Alessi di Donato, niezwykłej cukierniczki, która prowadziła warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirpool. Wykorzystywaliśmy ten przepis do przygotowania mazurka z masłem orzechowym. Kruchy spód jest genialny do wilgotnych kremów, ponieważ nie mięknie tak szybko. Z czasem staje się delikatniejszy, odrobinę wilgotny, ale ciągle kruchy. Dlatego warto babeczki wypełnić kremem kilka godzin przed podaniem (lub wypełnić je kremem przez imprezą i nie bać się, że nie dotrwają na paterach do deseru). 

Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
na babeczki 
150 g miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko
skórka z ½ cytryny
1/4 łyżeczki soli
250 g  mąki pszennej tortowej 

krem waniliowy
500 g tłustego mleka
½ laski wanilii 
3 jajka
35 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
150 g cukru
1/2 kg truskawek lub innych owoców

1. Do miski wkładamy miękkie masło, cukier i skórkę z cytryny. 
2. Składniki mieszamy mikserem tylko do połączenia. Dodajemy jajko i sól. Miksujemy tylko do połączenia.
3.  Dodajemy mąkę. Wyrabiamy ręką przez chwilę, dopóki mąka wymiesza się z resztą składników. 
4. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (max. 12 godzin). Na tym etapie ciasto można również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. 
5. Foremki smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grobości ok 3 mm. Układamy go na babeczkach i wałkiem wykrawamy kształt. Ciasto nakłuwamy widelcem. Można je również przykryć papierem do pieczenia, a formę wypełnić suchym grochem. Dzięki temu ciasto nie urośnie w piekarniku. 
6. Pieczemy do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości foremek – im mniejsze tym krócej się będzie piekło).
7. Gotowe spody wyciągamy z piekarnika, studzimy 10 minut i delikatnie wyciągamy z formy. Studzimy. 

krem waniliowy 

1. W garnku z grubym dnem gotujemy mleko z laską wanilii.
2. W międzyczasie w innym garnku mieszamy za pomocą trzepaczki jajka, mąkę  i cukier. 
3. Przelewamy wrzące mleko do mieszanki jajecznej 
i całość gotujemy, ciągle mieszając, do momentu w którym się zagęści do konsystencji lekkiego budyniu. Wyciągamy wanilię.
4.  Przekładamy krem do pojemnika, przykrywamy folią 
i schładzamy.
5. Przed użyciem krem należy szybko wymieszać rózgą, żeby był jednolity. 
6. Kremem wypełniamy babeczki. Dekorujemy owocami. 


Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



2 komentarze “Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php