Duńskie lato istnieje, chociaż pewnie wielu z Was w to powątpiewa. Istnieje i zaczyna się wtedy, kiedy można położyć się na trawie, zagrać w kubb w parku* i zjeść bezkarnie słodką kolację składającą się z chłodniku z ciastkami i truskawkami.

Koldskål w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zimną miskę”. Jest to bardzo proste połączenie maślanki, zsiadłego mleka, cukru, żółtek i soku z cytryny. Świetnie gasi pragnienie i syci. Podaje się go z ciasteczkami półkruchymi zwanymi kammerjunkere (czyli młodym lokajem w bardzo dosłownym tłumaczeniu) i kawałkami truskawek.
W wersji sklepowej duński chłodnik można kupić cały rok, chociaż zimą o niego trudniej niż latem. Arla produkuje nawet porcje 200 ml z ciasteczkami na górze – trochę jak nasze jogurty z granolą. Sklepowy koldskål występuje w wersji oryginalnej (z nutką cytryny) i truskawkowej.
Przygotowując go w domu warto skorzystać z pasteryzowanych jajek. W Danii można je kupić wszędzie, w Polsce nigdzie ich nie spotkałam. Dlatego do przygotowania tego cuda jajka zahartowałam – dzięki temu miałam pewność, że nie zachorujemy na salmonellę.
Koldskål to danie, które Duńczycy jedzą przez cały dzień – od śniadania do kolacji. Każda pora na niego jest dobra, bo jest po prostu pyszny.
*Kubb, inaczej kongespil, to gra pochodząca jeszcze z czasów Wikingów. Na trawie ustawia się drewniane bloki, na środku stawia się króla i sześcioma patykami jedna drużyna stara się zbić drewniane pionki przeciwników. Jeśli uda ci się stracić patyk przeciwnika to ma on szansę się obronić. Swój pionek przerzuca na twoją część pola tak, by przekroczyć linię króla. Jeśli w w swojej kolejce uda mu się zbić ten pionek to po prostu się go odrzuca. Jeśli nie, to ten pionek jest nową linią z której Ty możesz trafiać w jego pionki (czyli de facto jesteś bliżej i łatwiej możesz załatwić przeciwnika). Jeśli niechcący uderzysz króla i on „zginie”, przegrywasz. Króla można zbić dopiero, kiedy nie ma na polu żadnych innych pionków. Duńczycy grają w kubb pasjami i wcale im się nie dziwię. To świetna gra w której może brać udział cała rodzina lub paczka przyjaciół. Liczy się celność i umiejętność przegrywania. Kubb można kupić w Decathlonie.
Koldskål
Składniki
- 2 żółtka
- 2 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- sok z 2 cytryn (skórka z jednej przyda się do ciastek)
Wskazówki
- Krok 1 Do rondelka wlewamy żółtka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i trochę maślanki.
- Krok 2 Ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zawrze (uwaga! trzeba mieszać cały czas, bo może nam się zrobić jajecznica).
- Krok 3 Garnek zdejmujemy z ognia.
- Krok 4 Dodajemy pozostałą maślankę lub kefir i zsiadłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Krok 5 Pieczemy ciastka.
- Krok 6 Koldskål podajemy na zimno w miseczce z dodatkiem ciastek i kawałków truskawek.

Kammerjunkere, czyli ciasteczka do koldskål
Składniki
- skórka z 1 cytryny
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru drobnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- 80 ml mleka lub maślanki
Wskazówki
- Krok 1 Mikserem na wysokich obrotach ubijamy masło z cukrem i skórką z cytryny.
- Krok 2 Dodajemy jajko i miksujemy.
- Krok 3 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła i jajka. Wlewamy mleko lub maślankę
- Krok 4 Wszystko miksujemy do powstania jednolitej gęstej masy.
- Krok 5 Gotową masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek i kroimy w kawałki o grubości około 1/2 cm. Delikatnie spłaszczamy je palcem.
- Krok 6 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Krok 7 Na blaszce układamy ciasteczka starając się je nieco zaokrąglić w palcach.
- Krok 8 Pieczemy do zazłocenia około 15 minut.
