Uwielbiamy książki Astrid Lindgren. Są radosne, beztroskie, a jednocześnie bardzo realistyczne. Właśnie z tej miłości do prawdziwej Szwecji zrodził się pomysł cyklu #smakiAstrid.

Przepis na klopsiki rybne zainspirowany jest książką Astrid Lindgren „Lotta z ulicy Awanturników” i dołącza do naszego cyklu #smakiAstrid. „Lotta” to niezwykła książka o małej pięcioletniej dziewczynce i jej rodzeństwie. Lotta jest urocza, nieco niesforna i bardzo dosłowna. Jest jedna rzecz o której mówi, że jest najgorsza na świecie – klopsiki z ryby. „Fuj, faraon, klopsiki z ryby!” Chcąc zrozumieć czy klopsiki z ryby są naprawdę takie okropne spróbowaliśmy je zrobić sami. Okazało się, że w naszym domu wszyscy uwielbiają je na gorąco z ziemniakami i surówką i na zimno (na kanapce z majonezem lub duńskim sosem remoulade.)
Klopsiki można zrobić z każdego rodzaju ryby – najlepiej smakują takie z różnych gatunków. My najczęściej wybieramy pstrąga i łososia, ale naprawdę nada się każda ryba. Ważne, żeby nie miała skóry i żeby łatwo było z niej wyciągnąć ości. Jeśli ktoś nie ma maszynki do mięsa może wszystkie składniki zblendować. Wtedy klopsiki będą miały bardziej jednolitą konsytencję, ale nadal będą pyszne.
Dlaczego wstawiamy tutaj też ich duńską nazwę? Dlatego, że klopsiki rybne są bardzo popularne w Danii i można je kupić w każdym sklepie na półce z wędlinami i sałatkami. Świetnie smakują na otwartych kanapkach smørrebrød skropione sokiem z cytryny. Najpyszniejsze są jednak gorące z pieczonymi ziemniakami.

Klopsiki rybne Lotty
Składniki
- 500 g fileta z łososia lub innej ryby (najlepiej bez skóry)
- 1 jajko
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki bułki tartej
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Wskazówki
- Krok 1 Rybę mielimy w maszynce do mięsa.
- Krok 2 Dodajemy jajko, rozgniecionego widelcem ziemniaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, koperek i natkę. Jeśli nie mamy bułki tartej to ½ kajzerki zamoczmy w mleku lub ciepłej wodzie i dodajmy do masy.
- Krok 3 Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Krok 4 Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (możemy pomóc sobie łyżką do lodów). Kładziemy je na talerz.
- Krok 5 Talerz wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Krok 6 Klopsiki smażymy do zezłocenia na oleju.