Uncategorized
5 amerykańskich sklepów dla miłośników kuchennych gadżetów
Kiedy widzę na horyzoncie jeden z tych sklepów czuję się jak dziecko stojące przed automatycznymi drzwiami sklepu z zabawkami. Wiem, że za chwilę wejdę do miejsca w którym co krok będę czuła ogromne „chcenie”. Zabieramy Was na wycieczkę do naszych pięciu ulubionych amerykańskich sklepów. 1. […]
Koszmar dietetyka, raj głodomora – deep dish pizza
Kiedy już myśleliśmy, że „zawsze z podwójny serem” jest dietetycznym samobójstwem, przypomnieliśmy sobie o deep dish pizza. Deep dish pizza to pizza pieczona w głębokiej blaszce – takiej w jakiej zwykle piecze się ciasto zebra czy inny placek. Wymyślili ją Amerykanie włoskiego pochodzenia. W latach […]
Jak smakuje Ameryka?
O to jak smakuje Ameryka (a właściwie Stany Zjednoczone) i jakie mamy skojarzenia z amerykańską kuchnią pytało nas wiele osób. Napisać, że Ameryka to ogromny kraj to tak jakby nie napisać nic. Wyobraźcie sobie starszą panią żyjącą na podlaskiej wsi i jej obiad. A teraz […]
AZS – o czym powinien wiedzieć nauczyciel?
W Twojej grupie przedszkolnej lub klasie jest dziecko chore na atopowe zapalenie skóry. Czego oczekiwać i jak mu pomóc w codziennym życiu? 1. AZS nie jest zaraźliwe Atopowe zapalenie skóry to choroba, która objawia się zaczerwieniem skóry i świądem. Drapanie prowadzi do powstania ran, które […]
Czego nie mówić rodzicom dziecka z AZS?
Dziecko ma nadrapaną skórę, czerwone plamy na szyi rozlewają się niczym kipiące mleko. Jest środek lata, a rodzice idą z dzieckiem ubranym w długi rękaw i długie spodnie. Jakie komentarze nasuwają się na myśl i które lepiej zachować dla siebie? 1. Czy to dziecko ktoś […]
Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną. Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić […]
Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii
Tylko mały kawałeczek. Jeszcze jeden, ale taki cieniuśki paseczek. Jak to? Nie ma ciasta? Ciasto czekoladowe, które przypomina brownie. Zamiast mąki dodaje się do niego pokruszone ciasteczka amaretti, które pachną migdałami i likierem amaretto. Wszystko robi się w blenderze w 5 minut. Brzmi jak bajka. […]
Tarta tatin inaczej
Tarta tatin to taki cudowny klasyk. Ciasto na opak w którym zwykle słodkie nadzienie znajduje się na spodzie blaszki. W naszej tarcie też wszystko jest na opak – nawet to, że wcale nie jest słodka. W tym roku pomidory koktajlowe na krzakach rodziców obrodziły, nie […]
Smacznych Świąt!
Drodzy Czytelnicy! Serdecznie dziękujemy, że jesteście z nami. Za Wasze odwiedziny, komentarze, mnóstwo inspiracji i motywacji. To dla nas wspaniały prezent! Życzymy Wam w te Święta Bożego Narodzenia przede wszystkim dużo miłości, radości i wzruszeń. Niech wszystkie karpie będą wspaniale maślane, barszczyki odpowiednio zakwaszone, uszka […]