Wypieki

Marcepanowe ciasteczka z migdałami

Marcepanowe ciasteczka z migdałami

Kiedy nie wiesz jak uratować świat – kup marcepan i upiecz ciastka. Historia marcepanowych ciasteczek jest prosta. Pewnego dnia piekłam klasyczne kruche ciasteczka. Pech chciał, że dodałam za dużo masła. Pierwsza partia ciasteczek zamiast przybrać pożądany kształt zaczęła w piekarniku żyć własnym życiem. Nie chciałam […]

Brunsviger czyli fiońskie ciasto urodzinowe

Brunsviger czyli fiońskie ciasto urodzinowe

Ciasto drożdżowe z duża ilością karmelu jest po prostu cudowne i kuszące. Nic dziwnego, że Duńczycy serwują je w urodzinowe poranki. Fionia uważa, że to wlasnie tu narodził się brunsviger i tylko tutejsze receptury są prawdziwe. Jutlandia też je wypieka. Ale oni podobno nie wymyślili […]

Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid

Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid

Pewnego dnia Lisa z Bullerbyn pokłóciła się z Brittą i Anną. Zupełnie nie miała co robić i szukała zajęcia.  Mama namówiła ją na upieczenie placka.  W książce „Dzieci z Bullerbyn” Astrid Lindgren dokładnie opisuje sposób przygotowania placka – utrzeć 2 szklanki cukru z 4 jajkami, […]

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną.  Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić […]

Cynamonowe bułeczki dzieci z ulicy Awanturników

Cynamonowe bułeczki dzieci z ulicy Awanturników

Uwielbiamy książki Astrid Lindgren. Są radosne, beztroskie, a jednocześnie bardzo realistyczne. Właśnie z tej miłości do prawdziwej Szwecji zrodził się pomysł cyklu #smakiAstrid.  Kiedy po latach wróciliśmy do książek Astrid Lindgren zauważyliśmy, że są one absolutnie szwedzkie – pory posiłków, rozliczne przerwy na ciasteczko i […]

Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami

Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami

Podlasie to niezwykłe miejsce – tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to wytrawny drożdżowy placek zwykle nadziany mięsem, rybami lub kapustą z grzybami. W naszym regionie kulebiak jest […]

Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii

Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii

Tylko mały kawałeczek. Jeszcze jeden, ale taki cieniuśki paseczek. Jak to? Nie ma ciasta?  Ciasto czekoladowe, które przypomina brownie. Zamiast mąki dodaje się do niego pokruszone ciasteczka amaretti, które pachną migdałami i likierem amaretto. Wszystko robi się w blenderze w 5 minut. Brzmi jak bajka. […]

Makowiec – topielec

Makowiec – topielec

O drożdżowym, które wyrasta w wodzie słyszałam przy każdych Świętach. Podobno moja babcia, której nigdy nie dane mi było poznać, była mistrzynią topionego makowca. Skoro ona umiała to chyba coś tam mi w genach oddała? Topielec to drożdżówka, która wyrasta w misce wypełnionej wodą. Najlepiej […]

Zdrowe batoniki z ziaren i orzechów [Jadalne prezenty #16]

Zdrowe batoniki z ziaren i orzechów [Jadalne prezenty #16]

Na słowo „baton” reaguje kołataniem serca i wyrzutem endorfin. Na frazę „zdrowy baton” zwykle reaguję śmiechem, bo słodycze nie są zdrowe. Czyżby? Jakiś czas temu pisałam już, że cukier to cukier i dla naszego organizmu nie ma znaczenia w jakiej formie go przyjmuje (zobaczcie tutaj […]

Tęczowy tort i nowa książka Moje Wypieki

Tęczowy tort i nowa książka Moje Wypieki

Na bloga Moje Wypieki zaglądam z perwersyjną świadomością, że z każdym przepisem ilość płytek miażdżycowych rośnie. Kiedy więc widzę na półce w księgarni jej książkę, mój ośrodek szczęścia w mózgu krzyczy „lepsze niż positivum”.  Moje Wypieki to instytucja. Dorota jest chyba pierwszą blogerką, która stworzyła […]


page.php