Wypieki

Rogaliki drożdżowe z różą

Rogaliki drożdżowe z różą

Sezon karnawałowy w pełni, dlatego dzisiaj przepis na rogaliki z różą. Przepis na świetne ciasto drożdżowe do rogalików znaleźliśmy na Kwestii Smaku. Ciasto jest delikatnie kruche i wspaniale się rozpływa w ustach. Ponieważ nie jest słodkie, idealnie nadaje się do zabaw z nadzieniem. Można je […]

Ciasto cytrynowe z marcepanem

Ciasto cytrynowe z marcepanem

Marcepan to nasza ogromna słabość – zaraz po kawie. W Odense, mieście w którym teraz mieszkamy, od ponad 150 lat istnieje farbyka produkująca migdałowe cuda. Marcepan i cytryna to połączenie idealne. Znasz doskonale kwaśny i intensywny smak cytryny. Wiesz jak doskonale sprawdza się w wypiekach. […]

Bułki do hamburgerów wg. Clausa Meyera

Bułki do hamburgerów wg. Clausa Meyera

Domowe bułki do hamurgerów przerabialiśmy kilka razy – robiliśmy brioszki (które cudownie rozpadały się w trakcie jedzenia), robiliśmy drożdżówki z mlekiem w proszku (które były jakoś dziwnie słodkie), robiliśmy najprostsze drożdżówki (którym czegoś brakowało). W końcu przetestowaliśmy pzrepis Clausa Meyera i zrobiliśmy naprawdę zacne bułki. […]

Szafranowe bułki orkiszowe z migdałami i czekoladą

Szafranowe bułki orkiszowe z migdałami i czekoladą

Zbliża się szkoła. Oznacza to jedno – znowu trzeba będzie przygotowywać pojemniczki, słoiczki i śniadaniówki. Mamy dla Was niesłodki pomysł na szlachetną bułeczkę maślaną. Drożdżówka to przez pewien czas był temat zupełnie polityczny. Dla nas ciasto drożdżowe od zawsze miało jakąś szczególną wartość. To pewnie […]

Smørkage – duńskie ciasto maślane

Smørkage – duńskie ciasto maślane

Czy jest coś lepszego niż ciasto drożdżowe? Ciasto drożdżowe z migdałami i nieprzyzwoitą ilością masła. Jeśli jest w Danii jakiś produkt, który wydaje się wszechobecny to jest to masło. Mam poczucie, że Duńczycy są zakochani w swoim solonym maśle. Trochę im się nie dziwię – […]

Duńskie bułeczki z ogniska, czyli snobrød w praktyce

Duńskie bułeczki z ogniska, czyli snobrød w praktyce

Ognisko zwykle kojarzy nam się z kiełbaską, pieczeniem chleba czy ziemniaków. W Danii na ognisku piecze się pszenne bułki oplecione wokół patyka. Z zakręconymi na patyk bułeczkami spotkaliśmy się po raz pierwszy podczas festiwalu Kulinarnego w Odense. Wielkie plastikowe pudełko wypełnione było surowym drożdżowym ciastem. […]

Marcepanowe ciasteczka z migdałami

Marcepanowe ciasteczka z migdałami

Kiedy nie wiesz jak uratować świat – kup marcepan i upiecz ciastka. Historia marcepanowych ciasteczek jest prosta. Pewnego dnia piekłam klasyczne kruche ciasteczka. Pech chciał, że dodałam za dużo masła. Pierwsza partia ciasteczek zamiast przybrać pożądany kształt zaczęła w piekarniku żyć własnym życiem. Nie chciałam […]

Brunsviger czyli fiońskie ciasto urodzinowe

Brunsviger czyli fiońskie ciasto urodzinowe

Ciasto drożdżowe z duża ilością karmelu jest po prostu cudowne i kuszące. Nic dziwnego, że Duńczycy serwują je w urodzinowe poranki. Fionia uważa, że to wlasnie tu narodził się brunsviger i tylko tutejsze receptury są prawdziwe. Jutlandia też je wypieka. Ale oni podobno nie wymyślili […]

Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid

Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid

Pewnego dnia Lisa z Bullerbyn pokłóciła się z Brittą i Anną. Zupełnie nie miała co robić i szukała zajęcia.  Mama namówiła ją na upieczenie placka.  W książce „Dzieci z Bullerbyn” Astrid Lindgren dokładnie opisuje sposób przygotowania placka – utrzeć 2 szklanki cukru z 4 jajkami, […]

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną.  Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Nagle okazuje się, że trzeba podporządkować się terapii i zmienić […]


page.php