Śniadania

Wafle cioci Berg, czyli gofry

Wafle cioci Berg, czyli gofry

Książki Astrid Lindgren są pełne smakowitych kąsków. Jednym z nich są szwedzkie wafle, czyli nasze gofry. Gofry w kształcie serc to rzecz bardzo szwedzka. Norweska zresztą też. Gofry podaje się z cukrem i dużą ilością truskawkowego dżemu. W wersji luksusowej obok ląduje też solidna porcja […]

Hummus z pieczoną brukselką i granatem

Hummus z pieczoną brukselką i granatem

Brukselka – dla jednych zmora, bo zabiedzona rozciapciana mała kapustka nie wnosiła do zupy nic prócz goryczy. Dla innych – wielka miłość. Dla mnie – nowe odkrycie. Nie będę oryginalna pisząc, że nie lubiłam brukselki. Owszem była piękna i fascynująca. Lubiłam obierać listek po listku […]

Aebleskiver, czyli duńskie placuszki

Aebleskiver, czyli duńskie placuszki

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam patelnię z dziurami nie byłam pewna do czego służy. Potem zobaczyłam nazwę, której nie potrafiłam poprawnie wymówić. W końcu użyłam jej i wyszły z tego najpyszniejsze śniadaniowe kulki w historii.  Aebleskiver to puszyste placuszki w kształcie kulek. Tak naprawdę, nazwa oznacza […]

Brunost, czyli jak pokochaliśmy brązowy ser

Brunost, czyli jak pokochaliśmy brązowy ser

Nasz przygoda z brunostem zaczęła się pewnego poranka w Oslo 2 lata temu. Na śniadanie dostaliśmy chleb, dżem truskawkowy i blok czegoś brązowego Nasz gospodarz krótko wyjaśnił, że robi nam mały test. Mieliśmy sprawdzić się jako potencjalni Norwegowie. Prostopadłościan w kolorze karmelowym stanął przed nami, […]

Kanapeczki z awokado i homarem

Kanapeczki z awokado i homarem

Homar, flagowy produkt Kanady, coraz częściej pojawia się na stołach w Ameryce Północnej, Azji oraz w Europie. Nadal jednak zbyt często postrzegany jest jako towar luksusowy, zarezerwowany na szczególne okazje. Może warto odczarować homara?  Przygotowaliśmy już przepis na najprostszy makaron z homarem – zobaczcie. Taki […]

Beghrir czyli marokańskie placuszki z miodem

Beghrir czyli marokańskie placuszki z miodem

Od pytania „czy kiedykolwiek to jadłaś” do momentu w którym stałam nad patelnią obserwując małe rosnące placuszki nie minęła godzina. W Maroko nigdy nie byłam, ale za to Maroko było dzisiaj u nas na stole.  Beghrir to śniadaniowe placki drożdżowe, które pochodzą z Maroko. Wyglądają […]

Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera

Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera

Są takie książki z którymi nie mogę się rozstać – wertuję, podczytuję, oglądam, zaznaczam. Książki, które uczą, inspirują i smakują.  Kuchnia skandynawska przez dłuższy czas kojarzyła mi się ze szwedzkimi klopsikami, śledziami i czekoladą marabou w charakterystycznym żółtym opakowaniu. Potem pojechaliśmy do Sztokholmu i zjedliśmy […]

Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Może gryczankę?

Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Może gryczankę?

Kto powiedział, że poranne płatki muszą być nudne? Gryczanka z miodem gryczanym i dwójniakiem to propozycja na prawdziwie dekadencki poranek. Zwykle na śniadanie jemy owsiankę albo jaglankę. Mieszamy je z owocami, orzechami, czasem parmezanem i pomidorami. Nie lubimy nudy. Ostatnio jednak mieliśmy ochotę na coś […]

Jeśli nie owsianka to co? Śniadaniowa polenta z jajkiem w koszulce i boczkiem

Jeśli nie owsianka to co? Śniadaniowa polenta z jajkiem w koszulce i boczkiem

Poranki w wielu domach rozpoczynają się od miseczki owsianki – czy to w postaci zupy mlecznej czy pięknie podanej owsianki z owocami i bakaliami. A może zamiast owsianki spróbujecie chociaż raz przygotować polentę? Polenta to ugotowana na gęsto kaszka kukurydziana. Nie jest ona najpopularniejszą kaszą […]

Śniadanie po polsku – czyli co?

Śniadanie po polsku – czyli co?

W ostatnim czasie odwiedziłam kilka stołecznych piekarni, kawiarni i restauracji w poszukiwaniu śniadania idealnego. Czasami nawet Ci, którzy zamiast iść na gofry kupują od razu gofrownicę (true story!), mają ochotę spokojnie usiąść i delektować się tym, że ktoś przygotuje śniadanie specjalnie dla nich. Przeglądając menu […]


page.php