Desery

Hindbærsnitter, czyli duńska krajanka z malinami

Hindbærsnitter, czyli duńska krajanka z malinami

W każdej duńskiej piekarni, cukierni i sklepie na półce z wypiekami znajdziecie niepozornie wyglądające ciastko nazywane hindbærsnitter. Między dwoma kawałkami kruchego ciasta zamknięto konfiturę malinową, wszystko pokryto lukrem i obsypano posypką lub liofilizowanymi malinami. Ta słodka krajanka jest idealna do kawy i szklanki mleka. Skąd […]

Festelavnsboller

Festelavnsboller

Mamo, pamiętasz te piosenkę? Festelavn er mit navn? 🎼 Zrobisz nam duńskie bułki karnawałowe i pośpiewamy? Czym są festelavnboller? 🇩🇰Festelavnbolle, czyli duńskie bułeczki karnawałowe, występują w trzech odsłonach:drożdżowej, półfrancuskiej i parzonej. Ciasto drożdżowe z niepoprawną wręcz ilością masła nadziewa się marcepanem, czekoladą i kremem waniliowym. […]

Koldskål, czyli duński chłodnik na słodko

Koldskål, czyli duński chłodnik na słodko

Duńskie lato istnieje, chociaż pewnie wielu z Was w to powątpiewa. Istnieje i zaczyna się wtedy, kiedy można położyć się na trawie, zagrać w kubb w parku* i zjeść bezkarnie słodką kolację składającą się z chłodniku z ciastkami i truskawkami. Koldskål w dosłownym tłumaczeniu oznacza […]

Placki z jagodami

Placki z jagodami

Masz straszną ochotę na jagodzianki hojnie wypełnione świeżymi jagodami, kupujesz jedną w cukierni i okazuje się, że zamiast jagód ma w środku zwyczajny dżem. Wtedy planujesz już ten moment, kiedy upieczesz własne bułeczki, ale znowu nie masz czasu. Mamy na to sposób. Plackodzianki to mariaż […]

Ciasto cytrynowe z marcepanem

Ciasto cytrynowe z marcepanem

Marcepan to nasza ogromna słabość – zaraz po kawie. W Odense, mieście w którym teraz mieszkamy, od ponad 150 lat istnieje farbyka produkująca migdałowe cuda. Marcepan i cytryna to połączenie idealne. Znasz doskonale kwaśny i intensywny smak cytryny. Wiesz jak doskonale sprawdza się w wypiekach. […]

Risalamande – duński deser bożonarodzeniowy

Risalamande – duński deser bożonarodzeniowy

Risalamane to ryżowy pudding z migdałami podany z ciepłym wiśniowym sosem. Duńczycy jedzą go w Wigilię. My od pewnego czasu jemy go prawie codziennie. Risalamande ma bardzo francusko brzmiącą nazwę. Dokładnie oznacza ryż z migdałami. Duńczycy wypierają z całej siły myśl, że to danie mogłoby […]

Aebleskiver, czyli duńskie placuszki

Aebleskiver, czyli duńskie placuszki

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam patelnię z dziurami nie byłam pewna do czego służy. Potem zobaczyłam nazwę, której nie potrafiłam poprawnie wymówić. W końcu użyłam jej i wyszły z tego najpyszniejsze śniadaniowe kulki w historii.  Aebleskiver to puszyste placuszki w kształcie kulek. Tak naprawdę, nazwa oznacza […]

Zapiekane czerwone owoce

Zapiekane czerwone owoce

Maliny, porzeczki, truskawki. Brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki. W naszym domu jest jasny podział na frakcję czerwoną i pomarańczową. Którą wybierzesz? Lato mogłoby trwać wiecznie. Uwielbiam, kiedy jest ciepło. Pamiętam dzień w którym było chyba z 35 stopni Celsjusza. Wszyscy narzekali, że jest za gorąco, a ja […]

Tymiankowa śliwka

Tymiankowa śliwka

Kiedy słyszę, że dobre jedzenie musi być skomplikowane, wybucham śmiechem. Przecież najlepsze na świecie są świeże truskawki, zerwane z krzaka pomidory i ciepłe od słońca śliwki… Śliwki to takie absolutnie polskie owoce. Są wszędzie – w ogrodach babci, przy ulicy, w parku. Niektóre szanujemy bardziej […]

Semifreddo z miodem pitnym

Semifreddo z miodem pitnym

Miód pitny to jeden z naszych ulubionych trunków. Degustujemy, porównujemy i dodajemy do różnych deserów.  Miód pitny w Polsce ma historię dużo dłuższą niż polska wódka. Już Piastowie raczyli się bursztynowym trunkiem. Miodosytnictwem zajmowali się głównie mnisi, którzy cierpliwie mieszali miód z wodą, podgrzewali go, […]


page.php