Myślisz, że to kolejna nudna sałatka? Myślisz, że boczek z jagodami to jakaś pomyłka? Spróbuj!

Widok świeżych jagód przywołuje słodkie wspomnienia – letnich placków brudzących paluchy, makaronu ze śmietaną, który miał najpiękniejszy kolor dzięki jagodom. Jagody to też zupa owocowa, która spektakularnie plami ubrania właśnie po to, by pamiętać o niej w długie zimowe wieczory. Zupa, makaron, placek, pierogi – jagody kojarzą się wyłącznie ze słodkimi daniami. Skąd więc boczek?
Boczek to nasza mała słabość. Szczególnym afektem darzymy taki cienki, chrupiący boczek z miękkim środkiem (brzmi zupełnie jak dobra beza, prawda?) Jakieś 6 lat temu, kiedy mieszkaliśmy w USA, zapanowała tam nieuleczalna zupełnie empidemia klonowej boczkomanii. Gdzie się człowiek nie odwrócił tam widział boczek z syropem klonowym – w śniadaniu z jajkami, na lunchu w kanapce, w cukierni na cupcakes i w lodach. U nas na blogu boczek wylądował w ciateczkach. Skoro boczek tak cudowne smakuje z syropem klonowym (i miodem też) to pewnie dobrze smakuje z jagodami, pomyśleliśmy. Ponieważ działamy dość spontanicznie, szybciutko podsmażyliśmy boczek i spróbowaliśmy go ze świeżymi jagodami. Cudowność – jest troszeczkę słono, ale za chwile kwaśne zwykle jagody pękają i oblewają boczek swoim słodkim sokiem. Tak, proszę Państwa, działają przeciwieństwa smakowe. Coś, co wydaje nam się nieco kwaskowate dzięki ciupińce słonego nagle staje się słodyczą. Takie łączenie smaków podpatrzyliśmy w restauracji Water&Wine u szefa Marka Flisińskiego. Karmel z miso? Oczywiście. Lody z kwiatem soli? Naturalnie! Dzięki takim niezwykłym doświadczeniom smakowanym wiedzieliśmy, że jagody i boczek muszą się udać. Tyle, że kto będzie jadł sam boczek z jagodami?
Okazuje się, że skoro pomidory są stworzone wprost do łączenia ich na podniebiu z malinami (i kozim serem jak tutaj) czy czereśniami (jak tutaj) to i jagody są dla nich dobrym kompanem. Dla urozmaicenia dodaliśmy awokado i podaliśmy sałatkę w liściach sałaty. To nasz ukłon w stronę akcji No Waste (i jeszcze większy ukłon w stronę jedzenia palcami, które uwielbiamy). Uwierzcie, nikt do tej pory nie jadł czegoś takiego. Jagód w sałatce. Zachwytom nie ma końca – spróbujcie na gościach.
P.S. W trakcie pisania tego przepisu wpadło mi do głowy, by następnym razem zrobić jagodowy sos do sałatek. Albo grillowanego mięsa…
Co zrobić żeby sałata była soczyście zielona i chrupiąca? Trzeba ją umyć w zimnej wodzie (wkładając liście), a następnie na 5 minut włożyć do miski wypełnionej kostkami lodu i lodowatą wodą.

Sałatka z jagodami i boczkiem
Składniki
- 4 małe liście sałaty rzymskiej
- 100 g boczku wędzonego
- 1 małe dojrzałe awokado
- 8 pomarańczowych pomidorków
- 4 czerwone pomidorki
- 1/2 szklanki jagód
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
Wskazówki
- Krok 1 Sałatę myjemy w zimnej wodzie i na 5 minut wkładamy do miski z zimną wodą z lodem
- Krok 2 W międzyczasie przygotowujemy boczek.
- Krok 3 Boczek kroimy w cienkie paseczki i na wolnym ogniu smażymy, aż stanie się chrupki – około 4 minut.
- Krok 4 Sałatę wyciągamy z miski i osuszamy.
- Krok 5 Pomidorki kroimy w kosteczkę, podobnie awokado.
- Krok 6 Jagody myjemy i suszymy.
- Krok 7 Składniki sosu (ocet, miód i musztardę) wlewamy do miseczki. Ciągle mieszając wolno dolewamy olej, aż powstanie gęsty sos.
- Krok 8 Na liściach sałaty układamy boczek, awokado, pomidorki i jagody. Skrapiamy sosem.