Jagody z boczkiem, czyli nasz nowy sposób na letnią sałatkę

Myślisz, że to kolejna nudna sałatka? Myślisz, że boczek z jagodami to jakaś pomyłka? Spróbuj!

sałatka z boczkiem i jagodami

Widok świeżych jagód przywołuje słodkie wspomnienia – letnich placków brudzących paluchy, makaronu ze śmietaną, który miał najpiękniejszy kolor dzięki jagodom. Jagody to też zupa owocowa, która spektakularnie plami ubrania właśnie po to, by pamiętać o niej w długie zimowe wieczory. Zupa, makaron, placek, pierogi – jagody kojarzą się wyłącznie ze słodkimi daniami. Skąd więc boczek?
Boczek to nasza mała słabość. Szczególnym afektem darzymy taki cienki, chrupiący boczek z miękkim środkiem (brzmi zupełnie jak dobra beza, prawda?) Jakieś 6 lat temu, kiedy mieszkaliśmy w USA, zapanowała tam nieuleczalna zupełnie empidemia klonowej boczkomanii. Gdzie się człowiek nie odwrócił tam widział boczek z syropem klonowym – w śniadaniu z jajkami, na lunchu w kanapce, w cukierni na cupcakes i w lodach. U nas na blogu boczek wylądował w ciateczkach. Skoro boczek tak cudowne smakuje z syropem klonowym (i miodem też) to pewnie dobrze smakuje z jagodami, pomyśleliśmy. Ponieważ działamy dość spontanicznie, szybciutko podsmażyliśmy boczek i spróbowaliśmy go ze świeżymi jagodami. Cudowność – jest troszeczkę słono, ale za chwile kwaśne zwykle jagody pękają i oblewają boczek swoim słodkim sokiem. Tak, proszę Państwa, działają przeciwieństwa smakowe. Coś, co wydaje nam się nieco kwaskowate dzięki ciupińce słonego nagle staje się słodyczą. Takie łączenie smaków podpatrzyliśmy w restauracji Water&Wine u szefa Marka Flisińskiego. Karmel z miso? Oczywiście. Lody z kwiatem soli? Naturalnie! Dzięki takim niezwykłym doświadczeniom smakowanym wiedzieliśmy, że jagody i boczek muszą się udać.  Tyle, że kto będzie jadł sam boczek z jagodami? 
Okazuje się, że skoro pomidory są stworzone wprost do łączenia ich na podniebiu z malinami (i kozim serem jak tutaj) czy czereśniami (jak tutaj) to i jagody są dla nich dobrym kompanem. Dla urozmaicenia dodaliśmy awokado i podaliśmy sałatkę w liściach sałaty. To nasz ukłon w stronę akcji No Waste (i jeszcze większy ukłon w stronę jedzenia palcami, które uwielbiamy). Uwierzcie, nikt do tej pory nie jadł czegoś takiego. Jagód w sałatce. Zachwytom nie ma końca – spróbujcie na gościach. 
P.S. W trakcie pisania tego przepisu wpadło mi do głowy, by następnym razem zrobić jagodowy sos do sałatek. Albo grillowanego mięsa…
Co zrobić żeby sałata była soczyście zielona i chrupiąca? Trzeba ją umyć w zimnej wodzie (wkładając liście), a następnie na 5 minut włożyć do miski wypełnionej kostkami lodu i lodowatą wodą. 

Sałatka z jagodami i boczkiem

3 lipca, 2019
: 20 min
: 5 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 4 małe liście sałaty rzymskiej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 małe dojrzałe awokado
  • 8 pomarańczowych pomidorków
  • 4 czerwone pomidorki
  • 1/2 szklanki jagód
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
Wskazówki
  • Krok 1 Sałatę myjemy w zimnej wodzie i na 5 minut wkładamy do miski z zimną wodą z lodem
  • Krok 2 W międzyczasie przygotowujemy boczek.
  • Krok 3 Boczek kroimy w cienkie paseczki i na wolnym ogniu smażymy, aż stanie się chrupki – około 4 minut.
  • Krok 4 Sałatę wyciągamy z miski i osuszamy.
  • Krok 5 Pomidorki kroimy w kosteczkę, podobnie awokado.
  • Krok 6 Jagody myjemy i suszymy.
  • Krok 7 Składniki sosu (ocet, miód i musztardę) wlewamy do miseczki. Ciągle mieszając wolno dolewamy olej, aż powstanie gęsty sos.
  • Krok 8 Na liściach sałaty układamy boczek, awokado, pomidorki i jagody. Skrapiamy sosem.

Powiązane posty

Jogurtowe parfait z owocami i ciastkami

Jogurtowe parfait z owocami i ciastkami

Czy Wam też się zdarza jeść codziennie to samo? Wiosną każdy dzień zaczynaliśmy od jogurtowego parfait, czyli jogurtu przekładanego warstwami orzechów, suszonych lub świeżych owoców. Testując różne opcje przekonaliśmy się, że najlepiej smakuje parfait z jogurtem greckim, który jest aksamitny i wystarczająco gęsty, by utrzymać […]

Tarta z delikatnym kremem cytrynowym i jagodami

Tarta z delikatnym kremem cytrynowym i jagodami

Już jakiś czas temu pojawiły się jagody, co nas niezwykle ucieszyło. Przede wszystkim możemy je dodawać do jogurtowo-maślankowych koktajli, zrobiliśmy nawet kilka słoików z gęstą jagodową konfiturą na zimę. Będą w sam raz gdy któreś z nas zatęskni za tym niepowtarzalnym smakiem, który kojarzy się […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php