Hindbærsnitter, czyli duńska krajanka z malinami

W każdej duńskiej piekarni, cukierni i sklepie na półce z wypiekami znajdziecie niepozornie wyglądające ciastko nazywane hindbærsnitter. Między dwoma kawałkami kruchego ciasta zamknięto konfiturę malinową, wszystko pokryto lukrem i obsypano posypką lub liofilizowanymi malinami. Ta słodka krajanka jest idealna do kawy i szklanki mleka.

Skąd wzięły się te ciastka?

Wikipedia mówi, że hindbærsnitter na Łotwie nazywają się tortem aleksandryjskim. Podobno zostały wykonane na cześć cara Aleksandra, który w XIX wieku złożył wizytę w tym mieście. W Danii nikt nie zastanawia się nad tym skąd się wzięły i czy przypominają jakieś inne wypieki. Chociaż nam hindbærsnitter bardzo przypominają amerykańskie pop tarts – okrutnie słodkie ciastka z nieskończoną datą ważności do spożycia, które wkłada się do tostera i je na śniadanie zapijając mlekiem. Duńska wersja jest znacznie szlachetniejsza.

Jak przygotowuje się ciastko w domu?

Ciastko przygotowuje się zwykle dzień przed podaniem, żeby lukier zdążył się zestalić, a ciastko dało łatwo poporcjować. Do środka dodajemy dżem malinowy najwyższej jakości. Jeśli nie mamy w domu dżemu, możemy przygotować go samodzielnie. Wystarczy do rondelka włożyć 900 g malin świeżych lub mrożonych, dodać 400 g cukru i 25 g pektyny. Wszystko to doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia.

Hindbærsnitter zwykle mają kształt prostokątów, ale spotkałam też je w formie serduszek czy kółek. Te ostatnie wykrawa się oczywiście przed pieczeniem. Najważniejsza rzecz o której warto pamiętać o grubość ciastka – powinno mieć około 3-5 mm grubości i być idealnie kruche. Ciastka posypuje się kolorową posypką przez Duńczyków nazywaną Tivoli, na cześć największego parku rozrywki znajdującego się w sercu Kopenhagi. Jeśli mamy ochotę na coś innego niż posypka to możemy użyć liofilizowanych malinam, a w wersji luksusowej mieszanki malin i posiekanych pistacji. Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku około 3 dni, a w lodówce nawet tydzień. Jednak po wyciągnięciu ich z lodówki warto je podgrzać chwilę w piekarniku lub doprowadzić do temperatury pokojowej.

Jeśli macie ochotę na inne duńskie desery to spróbujcie najlepszych cynamonówek drożdżowych, ciasta cytrynowego z marcepanem lub smørkage – maślanego ciasta wypełnionego kremem i marcepanem.

Hindbærsnitter, czyli duńska krajanka z malinami

27 lutego, 2021
: 15 min
: 1 hr 30 min
: Średnie

By:

Składniki
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 60 g mielonych migdałów
  • 170 g cukru
  • 275 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 słoik dżemu malinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • posypka
Wskazówki
  • Krok 1 Mąkę, cukier waniliowy, migdały i cukier mieszamy.
  • Krok 2 Dodajemy posiekane masło.
  • Krok 3 Mieszamy mikserem lub za pomocą noży tak, by masa nabrała konsystencji piasku.
  • Krok 4 Dodajemy jajko, mieszamy do połączenia składników.
  • Krok 5 Masę dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt wielkości kartki A4.
  • Krok 6 Oba kawałki ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Krok 7 Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy ciasto na około 20 minut – do zazłocenia.
  • Krok 8 Oba blaty studzimy.
  • Krok 9 Malinami smarujemy jeden blat ciasta, przykrywamy drugim. Zostawiamy na kilka godzin na blacie (np. na noc).
  • Krok 10 Rano deser dzielimy na 12 prostokątów.
  • Krok 11 W misce mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem na jednolitą masę. Lukrem dekorujemy każdy kawałek ciastka.
  • Krok 12 Posypujemy posypką i zostawiamy do zestalenia.

Powiązane posty

Proste ciastka kakaowe

Proste ciastka kakaowe

Oto przepis na proste ciasteczka kakaowe z chrupiącą, cukrową skorupką. Są takie wieczory, szczególnie zimą, kiedy zapach czekolady jest nam niezbędny do przeżycia. Zwykle sam zapach jednak nam nie wystarcza i musimy tę czekoladę jeszcze poczuć. Kiedy okazuje się, że pobliżu żadnej czekolady nie ma, […]

Jogurtowe parfait z owocami i ciastkami

Jogurtowe parfait z owocami i ciastkami

Czy Wam też się zdarza jeść codziennie to samo? Wiosną każdy dzień zaczynaliśmy od jogurtowego parfait, czyli jogurtu przekładanego warstwami orzechów, suszonych lub świeżych owoców. Testując różne opcje przekonaliśmy się, że najlepiej smakuje parfait z jogurtem greckim, który jest aksamitny i wystarczająco gęsty, by utrzymać […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php