Grzaniec dla małych i dużych

Gløgg, Glühwein czyli grzane wino to kwintesencja przedświątecznych wieczorów i bożonarodzeniowych festynów. Dzisiaj napój zarezerwowany dla dorosłych przedstawiamy w dwóch wersjach – czerwonej i białej (bo dzieciom też się coś należy!)

Czerwony gløgg to grzane czerwone wino z dodatkiem kardamonu, cynamonu i goździków, dużej ilości rodzynek, migdałów, jabłek i … odrobiny rozmarynu. Ten rozmaryn to jest po prostu cudowny w tym gloggu. Naprawdę podkreśla smak korzennych przypraw i tak cudownie pachnie. Najlepiej jak trochę go podpalicie przed samym włożeniem do kubka (ale nie musicie tego robić – i tak będzie cudowny). Biały gløgg to podgrzany sok jabłkowy z przyprawami korzennymi, odrobiną soku z czarnego bzu i rozmarynem. A jakże! Bardzo nam się podobało przygotowanie dwóch grzańców na raz – mogliśmy się cieszyć czymś wyjątkowym zupełnie rodzinnie.

Pamiętajcie, żeby przygotowując grzańca nie zagotować wina. Grzaniec to zupełnie niskoalkoholowy napój, ale jednak alkoholowy. Najlepiej smakuje pity na ulicy w zimny jesienno-zimowy wieczór. Dobrze wchodzi przy ognisku albo chociaż podczas wieczornego hasania na podwórku. W wersji kominkowo-kanapowo-pokojowej też jest zacny.

W przyszłym tygodniu jadę do Drzewiec do restauracji Water&Wine. Tam właśnie podpatrzyłam jak wspaniale można dodać aromatu napojom. Latem do gazowanej wody szef kuchni Marek Flisiński dodawał syrop z płatków róży i same płatki róży. Do lemoniady dodawał odrobinę jabłek i syropu z bzu. To właśnie to połączenie zainspirowało nas do stworzenia grzańca dla dzieci. Marek zdecydowanie wie, co robi. W tym roku został wyróżniony tytułem Szef Roku przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. Serdecznie mu gratulujemy, a nasze podniebienia mówią że zasłużył jak nikt inny!

Gløgg czerwony

Listopad 29, 2018
: 10 min
: 30 min
: 40 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 100 ml wody
  • skórka z pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 3 gałązki rozmarynu (plus do dekoracji)
  • 1 litr czerwonego wina stołowego
  • 1/2 pomarańczy, w plastrach
  • 1/2 jabłka, w plastrach
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów w słupkach
Wskazówki
  • Krok 1 Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i wodę. Dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon, ziele angielskie, kardamon, pieprz, anyż, goździki i rozmaryn.
  • Krok 2 Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy rodzynki i migdały. Zostawiamy pod przykryciem 30 minut.
  • Krok 3 Do dużego garnka wlewamy grzane wino i zawartość rondelka (można odcedzić ją). Dodajemy plastry pomarańczy i jabłka. Podgrzewamy.
  • Krok 4 Podajemy w szklankach z rozmarynem, rodzynami i migdałami.

Bezalkoholowy Gløgg dla Dzieci

Listopad 29, 2018
: 10 min
: 30 min
: 40 min
: Łatwe

By:

Składniki
  • 1 litr soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego
  • 4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • skórka z pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 3 gałązki rozmarynu (plus do dekoracji)
  • 1/2 pomarańczy, w plastrach
  • 1/2 jabłka, w plastrach
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów w słupkach
Wskazówki
  • Krok 1 Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 2 Podajemy w szklankach z rozmarynem, rodzynami i migdałami.



Powiązane posty

Policzki wołowe

Policzki wołowe

Policzki wołowe to, jak sama nazwa wskazuje, mięśnie policzkowe krowy. Są bardzo twarde i niezwykle chude. Na szczęście, długie pieczenie działa na ich korzyść i sprawia, że mięso staje się niezwykle delikatne i miękkie. Rozdziela się na takie małe niteczki i po prostu rozpływa się […]

Pralinki z kaszy jaglanej

Pralinki z kaszy jaglanej

Pralinki z kaszy jaglanej to nasza propozycja na zdrowy deser. Pomysł na użycie kaszy jaglanej w tej formie nie jest nasz – podsunęła go nam autorka bloga Smakoterapia. Nasze pralinki nie zawierają innego cukru niż ten zawarty w rodzynkach. Poza tym, są niezwykle proste – […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php