Fiskefrikadeller i remoulade, czyli duńskie klopsiki rybne

Frikadeller, czyli klopsiki, to jedno z najbardziej tradycyjnych duńskich dań. Najczęściej spotkać możemy klopsiki wieprzowe, ale to te rybne z domowym sosem remoulade podbiły nasze serca.

fiskefrikadeller przepis

Są w każdej kuchni takie dania o których możemy powiedzieć „jedzenie na pocieszenie”. Smaki, które kojarzą nam się z domem babci, przedszkolem, wakacjami. W Danii takim smakiem na pewno są klopsiki – niewielkie i odpowiednio zarumienione. O tym jak bardzo są tradycyjne mogą świadczyć dwie rzeczy. Po pierwsze, do ich przygotowania używa się poza rybami gotowanych ziemniaków. Mają im dodać objętości i miękkości – ziemniaki są tanie, więc są idealnym „wypełniaczem”. Po drugie, klopsików zawsze smaży się ciut więcej. Są idealnym składnikiem smørrebrød (otwartej kanapki, którą koniecznie jemy widelcem i nożem!).

Jakie ryby najlepiej pasują do klopsików?

Klopsiki możemy zrobić w zasadzie z każdego gatunku ryby. Z doświadczenia wiemy, że najlepiej smakują klopsiki mieszane – takie, które łączą w sobie mięsa różnych ryb. Nam najbardziej smakuje połączenie białej ryby, np. dorsza lub halibuta, z łososiem lub pstrągiem. Jednak to, co nas ogranicza to kulinarna wyobraźnia i … budżet. Kupując ryby warto sprawdzić czy pochodzą ze zrównoważonych połowów – jeśli tak, będą miały na opakowaniu niebieski znak MSC.

Czym jest remoulade?

Remoulade to tradycyjny duński sos na bazie majonezu i śmietany lub jogurtu. Od sosu tatarskiego różni go brak pieczarek i dodatek curry. Curry to w ogóle wszechobecna w duńskiej kuchni przyprawa, którą dodaje się do śledzi, sosu do klopsików i różnych innych przysmaków. Remoulade podaje się do wszystkiego – pasztetów, klopsików, jajek, dań rybnych. Najczęściej można ją spotkać w towarzystwie pieczonego rostbefu na otwartej kanapce, frytek i smażonej ryby. Można ją kupić w każdym duńskim sklepie – w słoiczku lub w tubie. Warto zrobić go ciut więcej i zostawić w lodówce. Jeśli ktoś lubi majonez i pikle, to na pewno posmakuje mu remoulade.

Fiskefrikadeller i remoulade

18 lutego, 2021
: 15 min
: 1 hr 10 min
: Proste

By:

Składniki
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 400g filetu z halibuta bez skóry i ości
  • 400 g filetu z pstrąga bez skóry i ości
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka, wody, wywaru warzywnego lub śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • oliwa/olej do smażenia
Wskazówki
  • Krok 1 Cebulę smażymy na oleju do miękkości.
  • Krok 2 Ryby mielemy w maszynce do mięsa.
  • Krok 3 Bułkę moczymy w mleku, wodzie, wywarze lub śmietance.
  • Krok 4 W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, poza olejem do smażenia i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 5 Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na talerzu.
  • Krok 6 Wstawiamy do lodówki na 20 minut, żeby stężały i utrzymały kształt podczas smażenia.
  • Krok 7 Smażymy na oleju lub oliwie na średnim ogniu do zezłocenia – zajmie to około 10 minut. Klopsiki warto przewracać raz na jakiś czas, by zachowały swój kształt.
  • Krok 8 Klopsiki po usmażeniu można zamrozić.

Duński sos remoulade

18 lutego, 2021
: 5 min
: 10 min
: Proste

By:

Składniki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 korniszony
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 mała marchewka drobno posiekana
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego (opcjonalnie)
Wskazówki
  • Krok 1 Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy na masę z widocznymi niewielkimi kawałkami ogórka lub ogórek i kapary siekamy drobniutko i mieszamy z pozostałymi składnikami.


Powiązane posty

Tapas z marmoladą pomidorową, bacalao i kaparami

Tapas z marmoladą pomidorową, bacalao i kaparami

Tapas to małe przekąski do wina. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „tapar”, które znaczy przykrywać. Przykrywano bowiem nimi butelkę wina i kieliszki po to, żeby do środka nie wpadł żaden nieproszony skrzydlaty gość. Zwykle przygotowujemy w domu absolutnie tradycyjne tapas – bagietka, chorizo, manchego, […]

Salmon chowder (zupa łososiowa)

Salmon chowder (zupa łososiowa)

Po kilku gorących dniach mieliśmy cichą nadzieję, że chłodne dni nie wrócą. Dziś za oknem deszcz. Zamiast obiadu, mamy ochotę na gorącą herbatę i paczkę herbatników z czekoladą. Na szczęście, odrobina zdrowego rozsądku podpowiada nam, że możemy zrobić szybką zupę krem. Są takie dania, które […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php