Fish & Chips (i burgery rybne w wersji no-waste)

Nigdy do tej pory nie robiliśmy Fish & Chips w domu. Kojarzyło nam się to z pysznym ulicznym jedzeniem w Londynie i w nadmorskich duńskich miejscowościach. Spróbowaliśmy jednak zrobić to w domu i wyszło niesamowicie!

Skąd się wzięło Fish and Chips?

Nikt dokładnie nie zna genezy tego dania. Wiadomo tyle, że już pod koniec XIX wieku było to bardzo popularne danie w całej Anglii. Podczas dwóch wojen światowych brytyjski rząd zapewniał dostawy ryb do przygotowania fish and chips. Na początku XX wieku liczba lokali oferujących to standardowe danie znacznie spadła. Nie znaczy to jednak, że na Wyspach zrezygnowano ze smażenia ryb i frytek. W większości szkół jest to nadal tradycyjne piątkowe danie – podawane w towarzystwie groszku wymieszanego z masłem lub sosu tatarskiego.

Jaką rybę wybrać do fish and chips?

Tradycyjne fish&chips przyrządza się z białej ryby – najczęściej dorsza lub łupacza (ale też czarniaka czy flądry). Ważne, żeby była ryba świeża i pochodziła ze zrównoważonych łowisk. Na pewno w sklepach zauważyliście, że na niektórych opakowaniach produktów rybnych widnieje niebieski znak MSC. To symbol organizacji pozarządowej, która działa na rzecz zapobiegania nadmiernych i destrukcyjnych połowów. Chcąc dokonywać dobrych dla środowiska wyborów, na opakowaniach powinniśmy szukać niebieskiego certyfikatu MSC. Znak niebieskiej ryby gwarantuje, że ryby i owoce morza pochodzą od odpowiedzialnych rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów.

Co z tymi frytkami?

W profesjonalnej budce z fish&chips zarówno ryba jak i frytki smaży się w głębokim tłuszczu. W domowych warunkach zamiast smażenia frytek, możemy je upiec. Po prostu, ziemniaki kroimy w słupki, skrapiamy 2-3 łyżkami oliwy i pieczemy do zezłocenia w 200 stopniach. Warto raz na jakiś czas otwierać piekarnik, żeby wypuścić parę wodną. Jeśli lubicie, ziemniaki możecie zastąpić batatami. My często ziemniaki pieczemy z marchewkami, pietruszkami i selerem pokrojonym w słupki. Pieczone warzywa świetnie smakują i znikają z dziecięcych talerzy w oka mgnieniu (nawet te pietruszki i selery, które zwykle są pogardzane).

Z czym podać fish&chips?

Tradycyjnie podajemy je skropione ciutką octu i oprószone solą (ocet można, a nawet warto zastąpić sokiem z cytryny). W Londynie często do ryby z frytkami dostaniemy paćkę z zielonego groszku (groszek gotujemy do miękkości z solą, odcedzamy i mieszamy z 1 łyżką masła, szczyptą soli i cukru). Czasem dodają do niej wspaniały sos tatarski. My zrobiliśmy sos kaparowy i był to jeden z lepszych i prostszych sosów. 3 łyżki majonezu zmiksowaliśmy na gładką masę z 2 łyżeczkami kaparów i sokiem z 1/2 cytryny.

Czym są no-waste burgery rybne?

Burgery to jedna z opcji wykorzystania nadmiaru usmażonej ryby lub alternatywa dla fish&chips. Kajzerkę przekrawamy na pół, grillujemy z dwóch stron (lub kładziemy na suchą patelnię i przypiekamy). Bułkę smarujemy sosem kaparowym, dodajemy liść sałaty lodowej, 2 kawałki smażonej w cieście ryby (wedle preferencji i wielkości), kawałek pomidora. W wersji „londyńskiej” do kanapki z rybą możemy dodać łyżkę pure z groszku. Jeśli korzystamy z ryby „wczorajszej” to warto ją odgrzać w piekarniku.

Fish&Chips

16 lutego, 2021
: 30 min
: 25 min
: 1 hr
: Średnie

By:

Składniki
  • 500 g dorsza - filetu bez skóry i bez ości
  • 125g mąki
  • 80g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 2 jaja
  • 200ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cytryna
Wskazówki
  • Krok 1 Przygotuj frytki. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki. Skrop 2-3 łyżkami oleju i piecz w 200 stopniach do zazłocenia.
  • Krok 2 Przygotuj rybę – upewnij się, że nie ma ości i wyjmij te, które są.
  • Krok 3 Rybę pokrój w kawałki o szerokości około 3 cm (mogą być takie, jak lubisz).
  • Krok 4 Rybę oprósz delikatnie solą.
  • Krok 5 W misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą, 1 łyżeczkę soli, proszek do pieczenia i kurkumę.
  • Krok 6 Dodaj jajka i zimne piwo. Dokładnie wymieszaj rózgą, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.
  • Krok 7 Na patelni rozgrzej olej tak, by przykrywał kawałki ryby do połowy.
  • Krok 8 Za pomocą łyżki zanurzaj rybę w cieście piwnym i kładź na olej.
  • Krok 9 Smaż z obu stron do zazłocenia – około 3 minut z każdej strony.
  • Krok 10 Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozbądź się tłuszczu.
  • Krok 11 Rybę podawaj z frytkami, sosem kaparowym i ćwiartką cytryny do skropienia ryby.

Powiązane posty

5 przepisów na Dzień Dziecka, które wybrały nasze dzieci

5 przepisów na Dzień Dziecka, które wybrały nasze dzieci

Jutro Dzień Dziecka. Poprosiliśmy dzieci, żeby nam podpowiedziały co takiego w tym dniu chciałyby zjeść. Oto 5 ulubionych przepisów naszej dwójki.  1. BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ   F.: Najbardziej to lubię te zakręcone bułki. Z czekoladą. Najbardziej lubię jak są ciepłe i jak czekolada jest rozpuszczona. […]

Cottage Pie

Cottage Pie

Cottage pie robiliśmy już kilka razy. Pomysł na to danie jest prosty i ma w sobie coś z idei potraw jednogarnkowych. W dużym uproszczeniu: mięso mielone przykryte ziemniaczanym puree. Jest jednak w tym daniu sporo smakowych niuansów, które decydują o tym, że ma oryginalny smak, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php