Festelavnsboller

Mamo, pamiętasz te piosenkę? Festelavn er mit navn? 🎼 Zrobisz nam duńskie bułki karnawałowe i pośpiewamy?

Czym są festelavnboller?


🇩🇰Festelavnbolle, czyli duńskie bułeczki karnawałowe, występują w trzech odsłonach:drożdżowej, półfrancuskiej i parzonej. Ciasto drożdżowe z niepoprawną wręcz ilością masła nadziewa się marcepanem, czekoladą i kremem waniliowym. To jednak nie wszystkie karnawałowe pyszności. Drugi rodzaj bułek to „danisze”, czyli półfrancuskie ciasto w kształcie kółeczka w środku z malinami lub czekoladą lub kremem waniliowym oblane polewą lukrową lub czekoladową. To jednak nie wszystkie karnawałowe pyszności. Trzeci rodzaj bułek to najpiękniejsze deserowe bułki z ciasta parzonego przekrojone na pół i wypełnione bitą śmietaną z marcepanem (jak szwedzkie semlor, tylko inne ciasto), kremem czekoladowym, malinowym lub truskawkowym. Są warte każdej kalorii – chociaż konia z rzędem temu, kto zje całą na raz.
Duński karnawał smakuje słodko i marcepanowo.

Dlaczego duński karnawał jest okrutny?

Z duńskim karnawałem wiąże się inna tradycja, nieco mroczna i krwawa. W Danii bardzo długo wierzono w czarownice i złe moce, których symbolem był kot. Jaki był to kot? Czarny, ma się rozumieć. W karnawale kota zamykano w drewnianej beczce, beczkę podwieszano, a następnie waliło w nią drewnianymi kijami. Beczka pękała, kot uciekał, jeśli miał szczęście przeżyć, a wraz z nim uciekało wszystkie zło toczące lokalną społeczność. Brzmi o tyle okrutniej, że ta tradycja była żywa na początku XX wieku.
Na szczęście dla kotów, dzieci i wszystkich, zwyczaj beczki przetrwał w nieco łagodniejszej dla kotów formie: zamiast kota w drewnianej beczce są cukierki. Dzieci PO KOLEI (tak, stoją w kolejce i czekają) uderzają w beczkę. To, którego uderzenie rozbije beczkę dostaje koronę króla/królowej karnawału. Cukierkami dzielą się po równo. Potem w przebraniach paradują po miastach i miasteczkach i pukając do sąsiadów zbierają cukierki (tak jak amerykańskie dzieci robią w Halloween).

Jak przygotować pyszne bułki?

My w tym roku przygotowaliśmy dwie wersje karnawałowych bułek. Pierwsza to ciastka z ciasta parzonego hojnie wypełnione marcepanem i bitą śmietaną. Druga to gammeldags festelavnsboller, czyli starodawne bułeczki z ciasta drożdżowego.

Festelavnsboller z marcepanem i bitą śmietaną

9 lutego, 2021
: 30 min
: 25 min
: 1 hr
: Średnie

By:

Składniki
  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 125g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 5 jaj
  • 100g marcepanu (z Lidla lub IKEA)
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 50g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czkolady
Wskazówki
  • Krok 1 W rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, masło, cukier.
  • Krok 2 Do wrzątku wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Krok 3 Masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, aż przestanie buchać para.
  • Krok 4 Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
  • Krok 5 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  • Krok 6 Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 porcje ciasta zostawiając między nimi przerwy. To samo robimy na drugiej blaszce.
  • Krok 7 Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, aż będą złote i wyrośnięte.
  • Krok 8 Zostawiamy w piecu kwadrans i przygotowujemy bitą śmietanę.
  • Krok 9 Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
  • Krok 10 Ostudzone ciastka przekrawamy na pół i napełniamy kawałkiem marcepanu i bitą śmietaną.
  • Krok 11 Oblewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady i ewentualnie oprószamy liofilizowanymi malinami.

Starodawne festelavnsboller z czekoladą, marcepanem i kremem budyniowym

9 lutego, 2021
: 40 min
: 20 min
: 1 hr
: Średnie

By:

Składniki
  • ciasto: 200g zimnego masła
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 170 ml mleka
  • 30g drożdży
  • 1 jajko
  • masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego i składniki na jego opakowaniu
  • 70 g marcepanu (z Lidla lub IKEA)
  • 60 g masła
  • polewa: 80 g gorzkiej czekolady
Wskazówki
  • Krok 1 W misce mieszamy masło, mąkę, kardamon i cukier rozcierając je w palcach tak, by powstała masa z wyraźnymi grudami masła.
  • Krok 2 Dodajemy ciepłe mleko, drożdże i jajko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą (nadal masło będzie nieco zgrudkowane). Odstawiamy na 30 minut.
  • Krok 3 Budyń przygotowujemy z połowy mleka podanego na opakowaniu.
  • Krok 4 Marcepan i masło mieszamy do powstania jednolitej masy.
  • Krok 5 Czekoladę dzielimy na 9 kawałków.
  • Krok 6 Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdej robimy płaski krążek na środek którego dajemy 1 łyżeczkę budyniu, trochę marcepanu i kawałek czekolady. Sklejamy bułkę.
  • Krok 7 Bułki kładziemy sklejeniem na dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dajemy im urosnąć przez 20 minut.
  • Krok 8 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Krok 9 Bułki pieczemy 15 minut, aż będą nieco brązowe.
  • Krok 10 Studzimy przez 20 minut.
  • Krok 11 Każdą bułkę oblewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady.

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php