Mamo, pamiętasz te piosenkę? Festelavn er mit navn? 🎼 Zrobisz nam duńskie bułki karnawałowe i pośpiewamy?

Czym są festelavnboller?
🇩🇰Festelavnbolle, czyli duńskie bułeczki karnawałowe, występują w trzech odsłonach:drożdżowej, półfrancuskiej i parzonej. Ciasto drożdżowe z niepoprawną wręcz ilością masła nadziewa się marcepanem, czekoladą i kremem waniliowym. To jednak nie wszystkie karnawałowe pyszności. Drugi rodzaj bułek to „danisze”, czyli półfrancuskie ciasto w kształcie kółeczka w środku z malinami lub czekoladą lub kremem waniliowym oblane polewą lukrową lub czekoladową. To jednak nie wszystkie karnawałowe pyszności. Trzeci rodzaj bułek to najpiękniejsze deserowe bułki z ciasta parzonego przekrojone na pół i wypełnione bitą śmietaną z marcepanem (jak szwedzkie semlor, tylko inne ciasto), kremem czekoladowym, malinowym lub truskawkowym. Są warte każdej kalorii – chociaż konia z rzędem temu, kto zje całą na raz.
Duński karnawał smakuje słodko i marcepanowo.
Dlaczego duński karnawał jest okrutny?
Z duńskim karnawałem wiąże się inna tradycja, nieco mroczna i krwawa. W Danii bardzo długo wierzono w czarownice i złe moce, których symbolem był kot. Jaki był to kot? Czarny, ma się rozumieć. W karnawale kota zamykano w drewnianej beczce, beczkę podwieszano, a następnie waliło w nią drewnianymi kijami. Beczka pękała, kot uciekał, jeśli miał szczęście przeżyć, a wraz z nim uciekało wszystkie zło toczące lokalną społeczność. Brzmi o tyle okrutniej, że ta tradycja była żywa na początku XX wieku.
Na szczęście dla kotów, dzieci i wszystkich, zwyczaj beczki przetrwał w nieco łagodniejszej dla kotów formie: zamiast kota w drewnianej beczce są cukierki. Dzieci PO KOLEI (tak, stoją w kolejce i czekają) uderzają w beczkę. To, którego uderzenie rozbije beczkę dostaje koronę króla/królowej karnawału. Cukierkami dzielą się po równo. Potem w przebraniach paradują po miastach i miasteczkach i pukając do sąsiadów zbierają cukierki (tak jak amerykańskie dzieci robią w Halloween).
Jak przygotować pyszne bułki?
My w tym roku przygotowaliśmy dwie wersje karnawałowych bułek. Pierwsza to ciastka z ciasta parzonego hojnie wypełnione marcepanem i bitą śmietaną. Druga to gammeldags festelavnsboller, czyli starodawne bułeczki z ciasta drożdżowego.
Festelavnsboller z marcepanem i bitą śmietaną
Składniki
- 250ml wody
- 125g masła
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 5 jaj
- 100g marcepanu (z Lidla lub IKEA)
- 400ml śmietanki kremówki
- 50g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czkolady
Wskazówki
- Krok 1 W rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, masło, cukier.
- Krok 2 Do wrzątku wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką.
- Krok 3 Masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, aż przestanie buchać para.
- Krok 4 Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
- Krok 5 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
- Krok 6 Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 porcje ciasta zostawiając między nimi przerwy. To samo robimy na drugiej blaszce.
- Krok 7 Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, aż będą złote i wyrośnięte.
- Krok 8 Zostawiamy w piecu kwadrans i przygotowujemy bitą śmietanę.
- Krok 9 Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
- Krok 10 Ostudzone ciastka przekrawamy na pół i napełniamy kawałkiem marcepanu i bitą śmietaną.
- Krok 11 Oblewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady i ewentualnie oprószamy liofilizowanymi malinami.
Starodawne festelavnsboller z czekoladą, marcepanem i kremem budyniowym
Składniki
- ciasto: 200g zimnego masła
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka cukru
- 170 ml mleka
- 30g drożdży
- 1 jajko
- masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego i składniki na jego opakowaniu
- 70 g marcepanu (z Lidla lub IKEA)
- 60 g masła
- polewa: 80 g gorzkiej czekolady
Wskazówki
- Krok 1 W misce mieszamy masło, mąkę, kardamon i cukier rozcierając je w palcach tak, by powstała masa z wyraźnymi grudami masła.
- Krok 2 Dodajemy ciepłe mleko, drożdże i jajko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą (nadal masło będzie nieco zgrudkowane). Odstawiamy na 30 minut.
- Krok 3 Budyń przygotowujemy z połowy mleka podanego na opakowaniu.
- Krok 4 Marcepan i masło mieszamy do powstania jednolitej masy.
- Krok 5 Czekoladę dzielimy na 9 kawałków.
- Krok 6 Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdej robimy płaski krążek na środek którego dajemy 1 łyżeczkę budyniu, trochę marcepanu i kawałek czekolady. Sklejamy bułkę.
- Krok 7 Bułki kładziemy sklejeniem na dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dajemy im urosnąć przez 20 minut.
- Krok 8 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Krok 9 Bułki pieczemy 15 minut, aż będą nieco brązowe.
- Krok 10 Studzimy przez 20 minut.
- Krok 11 Każdą bułkę oblewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady.