Książek kucharski dla dzieci na rynku pojawia się coraz więcej. Do tej pory jednak nie było książki, która opowiadałaby o historii, społeczeństwie i kuchni obrazkami. Jeśli lubicie „Mapy” to pokochacie „Daj Gryza”.

Kiedy w księgarni widzę pozycję z charakterystycznym logo wydawnictwa „Dwie Siostry” biorę w ciemno. Kiedy widzę charakterystyczną kreskę Mizielińskich widzę już błyszczące oczy naszych dzieci, które z wypiekami kładą się na podłodze i z pietyzmem przewracając karta po karcie pokazując sobie co lepsze kąski.
Czym jest ta książka?

Daj Gryza jest książką/albumem podzielonym na kraje. Znajdziemy w niej m.i.n. Polskę, Norwegię, USA, Nigerię, Indonezję, Chiny, Japonię, Etopię i Iran. Każdy rozdział opowiada o historii kraju, jego charakterystycznych smakach, odrobinie geografii (bo przecież od tego zależy co tam rośnie i co można zjeść). W każdym rozdziale znajdziemy też przepisy na charakterystyczne dania z tego kraju i ich oryginalną nazwę, włącznie z zapisem fonetycznym. Na końcu książki znajdziemy chronologiczny spis treści, który jest genialnym zobrazowaniem tego, co ludzie odkrywali i jak to się ma do historii świata (np. Chińczycy wytwarzają sos rybny, najeżdżają na starożytne wietnamskie królestwo, a na ich stołach pojawia się miso i sos sojowy).


Jak wykorzystać ją do nauki?
My dzisiaj skupiliśmy się na Grecji, bo mitologia grecka jest lekturą w piątek klasie. Genialna jest obrazkowa historia Grecji (z Agamemnonem, Spartą, Leonidasem, Aleksandrem Wielkim, Oktawianem Augustem) opatrzona produktami, które pojawiły się za panowania poszczególnych władców – wiedzieliście, że 8000 lat temu ludzie pili krowie mleko? Odkryliśmy też, że w starożytności każdej uczcie towarzyszył silfion, który nie przetrwał do naszych czasów. Mizielińscy cudownie też przemycają tradycyjne imiona, wierzenia i przekonanie, że na historię o danym miejscu składają się nie tylko daty. Zabrakło nam rozdziału o Danii do której mamy słabość, ale Norwegia godnie reprezentuje region.

„Daj Gryza” jest zachwycającą książką. Pokazuje dzieciom mniejszym i większym świat i nie skupia się tylko na najbardziej turystycznych krajach o których wszyscy „wszystko wiedzą”. Nie boi się też w szczery sposób mówić o religijnym aspekcie diety – odkryliśmy dzisiaj czym jest halal i koszerność. Gdyby ktoś wątpił w prawdziwość informacji, to na końcu Autorzy dziękują osobom, które podzieliły się swoją wiedzą i konsultowały poszczególne kraje.

Nasza rodzina ma pewien plan na tę książkę. Chcemy raz w tygodniu skupić się na jednym kraju, poczytać o nim, może poszukać jakiś filmów w internecie i ugotować jakieś tradycyjne danie lub zamówić je w etnicznej restauracji. W czasie pandemii będzie to podróż dookoła świata na miarę naszych możliwości.
Daj Gryza. Smakowite historie o jedzeniu.
Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
wyd. Dwie Siostry
cena okładkowa: 69,90
