„Daj Gryza”, czyli atlas smaku nie tylko dla dzieci

Książek kucharski dla dzieci na rynku pojawia się coraz więcej. Do tej pory jednak nie było książki, która opowiadałaby o historii, społeczeństwie i kuchni obrazkami. Jeśli lubicie „Mapy” to pokochacie „Daj Gryza”.

Kiedy w księgarni widzę pozycję z charakterystycznym logo wydawnictwa „Dwie Siostry” biorę w ciemno. Kiedy widzę charakterystyczną kreskę Mizielińskich widzę już błyszczące oczy naszych dzieci, które z wypiekami kładą się na podłodze i z pietyzmem przewracając karta po karcie pokazując sobie co lepsze kąski.

Czym jest ta książka?

Daj Gryza jest książką/albumem podzielonym na kraje. Znajdziemy w niej m.i.n. Polskę, Norwegię, USA, Nigerię, Indonezję, Chiny, Japonię, Etopię i Iran. Każdy rozdział opowiada o historii kraju, jego charakterystycznych smakach, odrobinie geografii (bo przecież od tego zależy co tam rośnie i co można zjeść). W każdym rozdziale znajdziemy też przepisy na charakterystyczne dania z tego kraju i ich oryginalną nazwę, włącznie z zapisem fonetycznym. Na końcu książki znajdziemy chronologiczny spis treści, który jest genialnym zobrazowaniem tego, co ludzie odkrywali i jak to się ma do historii świata (np. Chińczycy wytwarzają sos rybny, najeżdżają na starożytne wietnamskie królestwo, a na ich stołach pojawia się miso i sos sojowy).

Jak wykorzystać ją do nauki?

My dzisiaj skupiliśmy się na Grecji, bo mitologia grecka jest lekturą w piątek klasie. Genialna jest obrazkowa historia Grecji (z Agamemnonem, Spartą, Leonidasem, Aleksandrem Wielkim, Oktawianem Augustem) opatrzona produktami, które pojawiły się za panowania poszczególnych władców – wiedzieliście, że 8000 lat temu ludzie pili krowie mleko? Odkryliśmy też, że w starożytności każdej uczcie towarzyszył silfion, który nie przetrwał do naszych czasów. Mizielińscy cudownie też przemycają tradycyjne imiona, wierzenia i przekonanie, że na historię o danym miejscu składają się nie tylko daty. Zabrakło nam rozdziału o Danii do której mamy słabość, ale Norwegia godnie reprezentuje region.

„Daj Gryza” jest zachwycającą książką. Pokazuje dzieciom mniejszym i większym świat i nie skupia się tylko na najbardziej turystycznych krajach o których wszyscy „wszystko wiedzą”. Nie boi się też w szczery sposób mówić o religijnym aspekcie diety – odkryliśmy dzisiaj czym jest halal i koszerność. Gdyby ktoś wątpił w prawdziwość informacji, to na końcu Autorzy dziękują osobom, które podzieliły się swoją wiedzą i konsultowały poszczególne kraje.

Nasza rodzina ma pewien plan na tę książkę. Chcemy raz w tygodniu skupić się na jednym kraju, poczytać o nim, może poszukać jakiś filmów w internecie i ugotować jakieś tradycyjne danie lub zamówić je w etnicznej restauracji. W czasie pandemii będzie to podróż dookoła świata na miarę naszych możliwości.

Daj Gryza. Smakowite historie o jedzeniu.
Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
wyd. Dwie Siostry
cena okładkowa: 69,90


Powiązane posty

Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?

Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?

Amerykańskie strony internetowe i blogi to niesamowita kopalnia kulinarnych inspiracji. Mieszkając w USA zauważyliśmy, że ich podstawowe produkty spożywcze są nieco inne niż polskie. Po powrocie próbowaliśmy odtwarzać nasze ulubione smaki, ale nie było to takie proste. Nasze rodzime produkty spożywcze zachowują się nieco inaczej. […]

5 przepisów na Dzień Dziecka, które wybrały nasze dzieci

5 przepisów na Dzień Dziecka, które wybrały nasze dzieci

Jutro Dzień Dziecka. Poprosiliśmy dzieci, żeby nam podpowiedziały co takiego w tym dniu chciałyby zjeść. Oto 5 ulubionych przepisów naszej dwójki.  1. BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ   F.: Najbardziej to lubię te zakręcone bułki. Z czekoladą. Najbardziej lubię jak są ciepłe i jak czekolada jest rozpuszczona. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php