Marcepan to nasza ogromna słabość – zaraz po kawie. W Odense, mieście w którym teraz mieszkamy, od ponad 150 lat istnieje farbyka produkująca migdałowe cuda. Marcepan i cytryna to połączenie idealne.
Znasz doskonale kwaśny i intensywny smak cytryny. Wiesz jak doskonale sprawdza się w wypiekach. Wyobraź sobie teraz, że oprócz cytryny w mieście wyczuwasz malutkie grudki marcepanu. Przy przegryzieniu przebijają się te słodkie nuty, które pięknie kontrastują z cytrusem. Ciasto wydaje się proste do zrobienia. Jest jedno „ale”. Marcepan to cukier, a cukier lubi się przypalać. Dlatego ciasto trzeba w połowie pieczenia przykryć, żeby się nie przypaliło. Nie ma w tym nic trudnego, ale trzeba o tym pamiętać. Marcepan można kupić w okresie okołoświątecznym w Lidlu i IKEI. Przepis pochodzi z książki Clausa Meyera „Kagen”. Bardzo Wam polecam książkę tego autora po polsku – Smaki Skandynawii. Jeśli chcielibyście w swojej kuchni wyczarować odrobinę duńskiego hygge to znajdziecie tam inspiracje na każdą porę roku. Kiedyś pisałam recenzję tej książki, więc możecie ją przeczytać tutaj.
Ciasto cytrynowe z marcepanem
Składniki
- 125 g marcepanu
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego)
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 5 jaj
- 125 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Wskazówki
- Krok 1 Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg.
- Krok 2 Keksówkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno).
- Krok 3 Na tarce o grubych oczkach ścieramy marcepan.
- Krok 4 Mikserem ucieramy masło z cukrem i marcepanem.
- Krok 5 Dodajemy ziarna wanilii lub cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryn, sok z 1 cytryny (sok z drugiej wykorzystamy do zrobienia polewy), jajka. Miksujemy.
- Krok 6 W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia składników.
- Krok 7 Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika.
- Krok 8 Pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka”. Po 30 minutach pieczenia ciasto warto przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło od góry.
- Krok 9 Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika
- Krok 10 W misecze mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim gorące ciasto.
- Krok 11 Studzimy. Wyciągamy z blaszki i serwujemy.