Ciasto cytrynowe z marcepanem

Marcepan to nasza ogromna słabość – zaraz po kawie. W Odense, mieście w którym teraz mieszkamy, od ponad 150 lat istnieje farbyka produkująca migdałowe cuda. Marcepan i cytryna to połączenie idealne.

Znasz doskonale kwaśny i intensywny smak cytryny. Wiesz jak doskonale sprawdza się w wypiekach. Wyobraź sobie teraz, że oprócz cytryny w mieście wyczuwasz malutkie grudki marcepanu. Przy przegryzieniu przebijają się te słodkie nuty, które pięknie kontrastują z cytrusem. Ciasto wydaje się proste do zrobienia. Jest jedno „ale”. Marcepan to cukier, a cukier lubi się przypalać. Dlatego ciasto trzeba w połowie pieczenia przykryć, żeby się nie przypaliło. Nie ma w tym nic trudnego, ale trzeba o tym pamiętać. Marcepan można kupić w okresie okołoświątecznym w Lidlu i IKEI. Przepis pochodzi z książki Clausa Meyera „Kagen”. Bardzo Wam polecam książkę tego autora po polsku – Smaki Skandynawii. Jeśli chcielibyście w swojej kuchni wyczarować odrobinę duńskiego hygge to znajdziecie tam inspiracje na każdą porę roku. Kiedyś pisałam recenzję tej książki, więc możecie ją przeczytać tutaj.

Ciasto cytrynowe z marcepanem

Marzec 11, 2019
: 15 min
: 45 min
: 1 hr
: średnie

By:

Składniki
  • 125 g marcepanu
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 5 jaj
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Wskazówki
  • Krok 1 Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg.
  • Krok 2 Keksówkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno).
  • Krok 3 Na tarce o grubych oczkach ścieramy marcepan.
  • Krok 4 Mikserem ucieramy masło z cukrem i marcepanem.
  • Krok 5 Dodajemy ziarna wanilii lub cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryn, sok z 1 cytryny (sok z drugiej wykorzystamy do zrobienia polewy), jajka. Miksujemy.
  • Krok 6 W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia składników.
  • Krok 7 Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika.
  • Krok 8 Pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka”. Po 30 minutach pieczenia ciasto warto przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło od góry.
  • Krok 9 Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika
  • Krok 10 W misecze mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim gorące ciasto.
  • Krok 11 Studzimy. Wyciągamy z blaszki i serwujemy.


Powiązane posty

Konfitura cytrynowa z kiwi

Konfitura cytrynowa z kiwi

Przetwory w środku zimy? To musi być jakieś szaleństwo! Tak przynajmniej musiała pomyśleć sprzedawczyni w naszym osiedlowym sklepie, gdzie M. dokupowała kilka nowych słoików i pokrywek… A my się nie przejmujemy – i robimy przetwory również zimą, tzn. głównie A. robi – bo to jego […]

Ciasto klementynkowe

Ciasto klementynkowe

Wszystkim, którzy zastanawiają się, jak można wykorzystać mandarynki polecamy ten przepis na ciasto klementynkowe. Znaleźliśmy go na Joy of Baking dwa lata temu – zrobiliśmy wtedy wszystko według przepisu i uznaliśmy, że ciasto jest interesujące, ale zdecydowanie za słodkie. Drugi raz próbowaliśmy zrobić  je z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php