Ciastka z karmelizowanym boczkiem

W naszej lodówce może brakować mleka, może brakować jogurtu, może brakować warzyw (tak też się zdarza…), ale nie może zabraknąć boczku i masła. Z niewiadomych przyczyn, jakieś międzyplanetarne siły zawsze wsuną do naszego koszyka paczkę wędzonego boczku. Czasem dodajemy go do jajecznicy, czasem robimy z niego bardzo chrupiące chipsy, na których ląduje jajko sadzone, a ostatnio… zrobiliśmy ciastka z boczkiem.
Jeśli ktoś czyta nas dłużej, na pewno zauważył słabość M. do słodyczy i boczku. W końcu musiał przyjść ten moment. Moment na ciastka z dodatkiem boczku. Spokojnie, ciastka są słodkie, jak na ciastka przystało, ale przy okazji czuć w nich intensywny smak boczku, wcześniej skarmelizowanego z miodem. Jeśli Panie czują się zniechęcone liczbą kalorii – cóż… może warto zrobić je na dzień łasucha? Albo podarować je komuś, kto nie może żyć bez chrupiącego, słodkiego, wędzonego boczku?

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Składniki:
5 plasterków wędzonego boczku
1 łyżeczka oleju
2 łyżki miodu
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki mąki pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Na patelnię wylewamy łyżeczkę oleju, kładziemy boczek tak, by plasterki się nie stykały i podsmażamy około 2 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Pod koniec dodajemy miód i smażymy jeszcze 30 sekund.  Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. Boczek wyjmujemy na talerz. Ręcznikiem papierowym zbieramy delikatnie nadmiar tłuszczu (uwaga! nie kładźmy boczku na ręcznik, bo się przyklei). Lekko ostudzony boczek tniemy nożyczkami na kawałki o boku 5 mm x 5mm. 
Mikserem na średnich obrotach ubijamy masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa – około 3 minut. Dodajemy jajko, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i boczek. Miksujemy hakami lub mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę nabieramy łyżeczką do herbaty, formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce pozostawiając odstępy między ciasteczkami, ponieważ  rosną. Pieczemy około 12-15 minut (do zezłocenia). Z podanych składników otrzymamy około 20 ciasteczek. 


Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php