Ciasteczka z melisą

Mieliśmy w domu piękną doniczkę z liśćmi melisy i nie wiedzieliśmy co można z nimi zrobić. Z pomocą przyszła książka „Fika” wydana przez IKEA. Próbowaliśmy upiec ciastka zwane Sny Gunneberg i niestety nie wyszły tak, jak powinny (pewnie dlatego, że „płynny olej do pieczenia” to raczej nie olej rzepakowy, którego użyliśmy za pierwszym podejściem). Zwiększyliśmy ilość masła, dodaliśmy odrobinę mleka i … okazało się, że z piekarnika wyjęliśmy zupełnie białe i smaczne ciastka. Przedstawiamy Wam zatem delikatnie zmodyfikowany przepis na szwedzkie ciasteczka, które są bardzo słodkie i troszkę twarde –  zupełnie jak sny po ciepłym wiosennym dniu.  

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut

Składniki:
100 g miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
1/2 szklanki liści melisy
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę – około 2 minut. W misce mieszamy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Liście melisy siekamy. Do ubitego masła dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy liście melisy i mieszamy ręką. 
Z ciasta formujemy kulki o kształcie orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczamy je dłonią. Układamy na blaszce zostawiając ok. 2 cm odstępy między ciasteczkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut – do zezłocenia. Wyciągamy z pieca, przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w puszce. 


Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php