Ciasteczka lawendowe

Do tej pory lawenda kojarzyła nam się z reklamą najlepszej w Warszawie szkoły języka francuskiego (piszemy to z doświadczenia i nie jest to kryptoreklama). Potem, spróbowaliśmy lawendowego miodu, który z jednej strony był bardzo frapujący, a drugiej ciągle przywoływał na myśl zapach szafy babci. Jest to skojarzenie, którego trudno się pozbyć wąchając lawendę. Generalnie, zapomnieliśmy o lawendzie do momentu w którym kupując cynamon, sklep internetowy zasugerował nam właśnie ją. Nie była droga, więc postanowiliśmy dodać ją do koszyka. To była słuszna decyzja, ponieważ ciasteczka z lawendą są pyszne i oryginalne. Pachną cudnie (jakoś mniej „szafowo” niż miód), są idealnie maślane i rozpływają się w ustach. Przygotowaliśmy ich podwójną porcję i obdzieliliśmy nimi naszych najbliższych. Gwarantujemy Wam, że początkowy sceptycyzm szybko ustąpi miejsca niepohamowaniu w jedzeniu. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/4 szklanki mąki 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki kwiatów lawendy 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia.
Mikserem na średnich obrotach ubijamy masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa – około 5 minut. Dodajemy jajka, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i kwiaty lawendy. Miksujemy hakami lub mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę nabieramy łyżeczką do herbaty, formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce pozostawiając ok. 5 cm odstępy między ciasteczkami, ponieważ  rosną. Pieczemy około 12-15 minut (do zezłocenia). Z podanych składników otrzymamy około 50 ciasteczek. 


Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



2 komentarze “Ciasteczka lawendowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php