Ciasteczka dyniowe

Upiekłam ciasteczka dyniowe, wrzuciłam zdjęcie na Facebooka i zaczęłam dostawać wiadomości z prośbą o podanie przepisu. Skoro wszyscy chcą piec ciastka z dynią, to muszą mieć dobry przepis. Zrobiłam szybko zdjęcia, żeby podzielić się z Wami moją recepturą na najlepsze ciastka z dynią. Najlepsze, bo moje. To oczywiste! 
Ciastka są świetne. Zrobiłam je na dwa sposoby – połowę upiekłam formując w rękach kulki wielkości orzecha, które po prostu położyłam na blaszce. Wyszły z tego ciastka miękkie, delikatnie mięsiste. Połowę upiekłam mocno spłaszczając ciasto. W rezultacie ciasteczka są cieńsze i bardziej chrupkie. Także możecie je upiec tak, jak chcecie.
Do ciastek dodałam trochę płatków owsianych (dla zdrowotności) i kropelek czekoladowych (dla radości). Użyłam białej mąki orkiszowej, ale możecie użyć zwykłej mąki pszennej. 
Czas przygotowania: 20 minut 
Czas pieczenia: 15 minut (zależy od piekarnika)
Składniki:

1 szklanka puree z dyni (przepis poniżej)
1 jajko
200 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy dyniowej (przepis tutaj
1/3 szklanki czekoladowych kropelek (opcjonalnie)

1. Przygotowujemy pure z dyni. Można to zrobić dzień wcześniej. My robiliśmy puree z hokkaido. Wystarczy ją umyć, przeciąć wzdłuż na pół, pozbyć się pestek, pokroić w grube plastry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Pieczemy dynię aż zmięknie (nie należy przejmować się tym, że się nieco zrumieni). Potem wystarczy ją wyjąć z piekarnika, obrać (chociaż nie jest to konieczne, bo skórka jest bardzo miękka i jadalna), wrzucić do misy blendera i blendować do uzyskania jednolitej masy. 
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, jeśli mamy gotowe pure z dyni.
3. Mikserem ucieramy masło z cukrem brązowym i białym przez 2 minuty. 
4. Dodajemy jajko i miksujemy (jajko sprawi, że masa będzie wyglądała jakby się ścięła. Nie przejmujemy się).
5. Dodajemy pure z dyni i miksujemy przez 1 minutę. 
6. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sodę, przyprawy. 
7. Do masła, cukru, jajka i pure dodajemy wymieszane składniki sypkie (mąki, płatki, itd.). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy. 
8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
9. Z ciastka formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli lubimy miękkie ciasteczka, kładziemy te kulki na blaszce zostawiając między nimi ok. 3 cm miejsca. Jeśli lubimy ciasteczka crhupkie, rozpłaszczamy kulki i wtedy kładziemy je na blaszkę. 
10. Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy do zezłocenia. Ciasteczka będą się piekły ok. 15 minut, ale to zależy od piekarnika i ich wielkości. 

Powiązane posty

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]

Czekoladowy tort z Maltesers

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat – czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych […]



1 komentarz “Ciasteczka dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php