Chipsy z pity – z piekarnika

Nowy Rok, stare postanowienia – żadnego śmieciowego jedzenia, samo dobro i zdrowie. Ale czasem przychodzi ogromna ochota na coś do przegryzienia, coś chrupiącego i stajemy przed wyborem – kupić małą paczkę lejsów czy może jednak skupić się na prażynkach? 
Można wtedy kupić paczkę pity (takiego cienkiego drożdżowego chleba, który można znaleźć w dziale z orientalną żywnością), olej i papier do pieczenia. Jeśli mamy ochotę na pitę w wersji słodkiej, przyda się jeszcze brązowy cukier i cynamon. Wszystko smarujemy oliwą, posypujemy tym, czym chcemy i wstawiamy do piekarnika. Wyciągamy, chwilę czekamy i mamy najbardziej chrupiące chipsy świata. W 15 minut. 

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
wersja słona
4 placki pity
6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
1/2 łyżeczki soli morskiej 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Pitę kroimy nożem jak tort, na 8 kawałków (lub tniemy nożyczkami).
3. W miseczce mieszamy oliwę z solą morską.
4. Każdy kawałek pity smarujemy z dwóch stron oliwą z solą. Pity układamy na blaszce.
5. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Po 5 minutach warto zajrzeć do środka i pity ewentualnie przewrócić. Gotowe chipsy mają być złote.
6. Upieczone chipsy wyciągamy z pieca i studzimy.

wersja słodka
4 placki pity
6 łyżek oleju np. rzepakowego 
1 łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Pitę kroimy nożem jak tort, na 8 kawałków (lub tniemy nożyczkami).
3. W miseczce mieszamy olej z cynamonem.
4. Każdy kawałek pity smarujemy z dwóch stron olejem z cynamonem. Pity układamy na blaszce.
5. Pity posypujemy cukrem.
6. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Po 5 minutach warto zajrzeć do środka i pity ewentualnie przewrócić. Gotowe chipsy mają być złote.
7. Upieczone chipsy wyciągamy z pieca i studzimy.



Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]



2 komentarze “Chipsy z pity – z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php