Bułki do hamburgerów wg. Clausa Meyera

Domowe bułki do hamurgerów przerabialiśmy kilka razy – robiliśmy brioszki (które cudownie rozpadały się w trakcie jedzenia), robiliśmy drożdżówki z mlekiem w proszku (które były jakoś dziwnie słodkie), robiliśmy najprostsze drożdżówki (którym czegoś brakowało). W końcu przetestowaliśmy pzrepis Clausa Meyera i zrobiliśmy naprawdę zacne bułki.

Kim jest Claus Meyer? Zdecydowanie powinnam zacząć od przedstawienia autora przepisu. Claus Meyer to taki duński odpowiednik Jamiego Olivera albo Karola Okrasy. Człowiek, który jest autorem Manifestu Kuchni Skandynawskiej, który przywrócił Duńczykom wiarę w ich kuchnię. Musicie wiedzieć, że przed Meyerem w Danii kuchnia opierała się głównie na prostych daniach z wieprzowiny, naleśnikach. Mało było w niej warzyw, a jeszcze mniej przyjemności z jedzenia. Meyer zaczął propagować lokalne składniki, podkreślał wielokrotnie jakie wspaniałe są duńskie jabłka (najlepsze na świecie, jakbyście mieli wątpliwości), jakie cenne produkty rosną w lasach. To dzięki niemu w duńskich delikatesach można kupić czosnek niedźwiedzi i nie można kupić jajek „3”. Jeśli w jakimś miejscu otwiera się cokolwiek sygnowane jego nazwiskiem to dla Duńczyków oznacza jedno „najwyższa jakość, rodzime produkty”.

Przepis na bułki zaczerpnęłam z książki „Bagebog”. Książka to w ogóle złe słowo. Bagebog to prawie 600 stron przepisów na wszystkie wypieki – chleby, bułki, ciasta, ciastka. Uwielbiam ją, chociaż jest niesamowicie ciężka. Same bułki są naprawdę dobre. Mięsiste, ale nie za mocno. Dobrze trzymają zawartość burgera, nie nasiąkają jak szalone. My zostawiliśmy jednego całego burgera z kapustą czerwoną na następny dzień i bułka była zupełnie nienasiąknięta sokiem kapuścianym.

Ciasto w trakcie wyrabiania jest dość luźne. Nie należy się tym przejmować, bo po wyrastaniu pięknie da się z niego uformować bułeczki.

Bułki do hamburgerów

Listopad 27, 2018
: 16 sztuk
: 15 min
: 90 min
: Poradzisz sobie

By:

Składniki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1000 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 15 g soli morskiej
  • 75 g miękkiego masła
  • jajko do posmarowania
  • 1 szklanka sezamu
Wskazówki
  • Krok 1 W misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw do ruszenia na 5 minut.
  • Krok 2 Do drożdży i wody dodaj mąkę, sól i miękkie masło.
  • Krok 3 Przy pomocy miksera wyrabiaj ciasto ok. 8 minut (ręcznie – 15 minut)
  • Krok 4 Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Krok 5 Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podziel na kolejnych 8 części.
  • Krok 6 Uformuj bułeczki starając się je zawinąć „pod spód”.
  • Krok 7 Połóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia dając im dużo wolnego miejsca – na każdej blaszce powinno być 8 bułeczek. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Krok 8 Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni.
  • Krok 9 W miseczce rozkłóć jajko. Posmaruj bułki jajkiem.
  • Krok 10 Do głębokiego talerza wsyp sezam. Zanurzaj bułki w sezamie.
  • Krok 11 Blaszki wstaw do pieca i piecz do zezłocenia 12-14 minut.
  • Krok 12 Bułki możesz po pieczeniu zamrozić, bo najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni.

Powiązane posty

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Jak idealnie ugotować kukurydzę?

Wydawałoby się, że to takie proste: kukurydzę trzeba umyć, zdjąć z niej pozostałości liści, wrzucić do wrzątku i wyjąć, kiedy będzie miękka. Ale czy wrzątek ma być osolony czy nie? I ile czasu zajmuje „gotowanie do miękkości”? Spróbujmy przejść przez to krok po kroku. Czas […]

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


page.php