Curry to jedna z najpopularniejszych przypraw w Danii. Klopsiki w sosie curry to danie narodowe. Brzmi dość zaskakująco?

Skąd w Danii popularność curry?
Śledzie w sosie curry, klopsiki w sosie curry, curry jako dodatek do tradycyjnej remoulady. Te smaki początkowo dziwią przybyszów, którzy z zaciekawieniem oglądają zawartość półek w duńskim supermarkecie. Kiedy jednak dobrze rozejrzymy się dookoła zrozumiemy, że Kopenhaga była jednym z kluczowych portów w Europie do którego przypływały rozmaite towary. Wśród była nie tylko porcelana, która zainspirowała Duńczyków do produkcji własnej zastawy, ale też mnóstwo przypraw. Poza tym, mało kto pamięta, że do 1917 roku Dania była pełnoprawnym kolonizatorem i administrowała Duńskimi Wyspami Zachodnimi (dzisiejszymi Wyspami Dziewiczymi, które Duńczycy sprzedali Amerykanom). Stąd dostęp do przeróżnych przypraw i egzotycznych produktów był bezproblemowy.

Duńskie jedzenie na pocieszenie, czyli comfort food
Boller i karry, risengrød (czyli ryż gotowany na mleku z solidną porcją cukru), smørkage to typowe jedzenie na pocieszenie. Idealnie rozgrzewa, robi się w oka mgnieniu, obłędnie pachnie. Do tego, klopsiki kojarzą się zwykle z ciepłem rodzinnego domu i czymś absolutnie tradycyjnym. W końcu produkcja wieprzowiny to powód do dumy dla wielu Duńczyków. Bardzo Wam polecamy, bo są przepyszne i proste w wykonaniu. Zwykle serwuje się je z ryżem, ale można pokusić się też o bulgur, kuskus czy chlebek naan.
Dlaczego na dole widzę trzy przepisy?
Pierwszy przepis to curry – domowa przyprawa curry ma więcej smaku i aromatu niż taka z torebki. Jest też o niebo tańsza! Dlatego warto zrobić własną mieszankę używając moździerza lub młynka do kawy (w przypadku młynka najlepiej kupić młynek i przeznaczyć go tylko do przypraw, bo kawa o smaku curry nie jest najlepsza).
Drugi przepis to klopsiki. Nam najbardziej smakują klopsiki drobiowe lub z roślinnego niemięsa (tej mielonej soi z dodatkami, która wygląda jak mięso mielone). Możecie pokusić się o klopsiki wieprzowe. Jak kto lubi. Te klopsiki są naprawdę pyszne i równie dobrze można je zrobić w sosie koperkowym.
Trzeci przepis to oczywiście sos curry – jabłko to jego ważny składnik, więc nie omijaj go. Liście kolendry nadają potrawie głębokiego smaku. Jeśli nie lubisz, omiń.
Najłatwiej najpierw przygotować przyprawę curry, potem sos, a w czasie, gdy gotuje się sos przygotować klopsiki. Smacznego!
Domowa przyprawa curry
Składniki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (można użyć herbatki)
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki goździków
Wskazówki
- Krok 1 W młynku lub moździerzu mielimy wszystkie przyprawy na proszek.
- Krok 2 Przekładamy do szczelnego słoiczka i wstawiamy na półkę z przyprawami.
Klopsiki do sosu curry
Składniki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wołowego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cm korzenia imbiru
- ½ pszennej bułki
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
Wskazówki
- Krok 1 Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Krok 2 Bułkę porwij na małe kawałki. Przełóż je do miski.
- Krok 3 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir, mięso, sól, pieprz i jajko
- Krok 4 Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Krok 5 Uformuj z mięsa klopsiki o średnicy ok. 3 cm.
- Krok 6 W płytkim rondlu zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli.
- Krok 7 Wrzuć klopsiki i gotuj, aż wypłynął na powierzchnię.
- Krok 8 Wyciągnij je z wody i połóż na talerzu.
Sos curry do klopsików
Składniki
- 1 cebula
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ papryki
- 2 łyżeczki domowej przyprawy curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 limonka
Wskazówki
- Krok 1 Cebulę obieramy i siekamy.
- Krok 2 W garnku rozgrzewamy oliwę w oliwek, wrzucamy cebulę, oprószamy solą i smażymy cebulę do zeszklenia.
- Krok 3 W międzyczasie siekamy imbir i czosnek.
- Krok 4 Dodajemy je do cebuli razem z przyprawą curry i smażymy 1 minutę.
- Krok 5 Do garnka dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko, ziemniaki, marchewkę, paprykę.
- Krok 6 Dodajemy pomidory w puszce.
- Krok 7 Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Krok 8 Zawartość garnka miksujemy blenderem do otrzymania jednolitego sosu.
- Krok 9 Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki.
- Krok 10 Do gorącego sosu wkładamy na 5 minut klopsiki, żeby się w nim podgrzały.
- Krok 11 Podajemy z ugotowanym ryżem. Dekorujemy listkami kolendry.